
Yazılım Mühendisliği
Genel anlamda yazılım bilgisayara belirli görevleri yapmak üzere talimat veren programdır. Komut dosyaları, uygulamalar, programlar yazılımı tanımlamak için kullanılır.
Yazılım; sistem yazılımları, uygulama yazılımları ve programlama yazılımları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Programlama yazılımı, yazılım geliştiricilere program yazmak için yardımcı olan araçlardır.
Uygulama yazılımı için bir temel görevi gören sistem yazılımı, işletim sistemleri, metin düzenleyicileri, aygıt sürücüleri gibi bilgisayarın daha verimli çalışmasına yardımcı olacak programları içeren yazılımlardır.
Sistem yazılımı aynı zamanda donanım bileşenlerinin işlev ve yönetiminden de sorumludur. Uygulama yazılımı ise, veri tabanı sistemleri, ofis paketleri, oyun uygulamaları gibi belirli görevleri yerine getirmek amacı ile kullanılan yazılımlardır.

Yazılım Mühendisi Nedir?
Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda analiz yapma ve bu ihtiyaçları karşılayacak yazılım uygulamaları oluşturma, uygulama ve test etme süreci mühendislik dalının yazılım mühendisliği alanına girmektedir. Yazılım mühendisi ise mühendislik ilkelerine uyarak yazılım geliştiren, bilgisayar işletim sistemleri hakkında geniş bilgiye sahip mühendislerdir.
Yazılım mühendisleri ihtiyaç analizinden yazılım sürecine kadar geliştirme sürecinin her aşamasına hakimdir. İhtiyaçları analiz eden yazılım mühendisleri, bu ihtiyaçları bilgisayar programları yardımı ile tasarlar ve geliştirir. Oldukça karmaşık bir yapıdan oluşan yazılımı bilgisayara tanıtmak için diyagram, akış şemaları ve algoritmalara ihtiyaç duyar.
Yazılım mühendisinin geliştirebileceği birçok yazılım türü bulunmaktadır. Teknolojideki değişiklikler ve yeni uzmanlık alanları ile birlikte yazılım mühendisliği de gelişmekte hız kazanmaktadır. Yazılım mühendisleri genel olarak son kullanıcı odaklı çalışma yapmaktadırlar. Yeni yazılımlar geliştirir ya da var olan yazılımlar üzerinden çalışmalar yapar.
Yazılım mühendisi analiz sonucu yazmak istediği programın kodlama aşamasında programcılar ile birlikte çalışır. Yazılımın tamamlanması kullanıcıya sunulması, gerekli eğitimlerin verilmesi, test edilmesi ve oluşabilecek sorunlar ile ilgilenmek yazılım mühendislerinin görevidir.
Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?
Yazılım mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık yazılım mühendisliği lisans programından mezun olması gerekir. Lise eğitimini tamamlayan öğrencilerin üniversite sınavının sayısal alanından yazılım mühendisliği için yeterli puanı alması gerekir. Ardından tercih sonuçlarına göre üniversitelerin 4 yıllık yazılım mühendisliği programına yerleşir.
Eğitimini ve stajını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler yazılım mühendisi unvanına sahip olur. Ardından KPSS ile devlet kurumuna atanabilir ya da özel sektörde çalışmaya başlayabilir. Yazılım mühendisleri bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği birçok alanda çalışma imkanı bulmaktadır. teknoloji, sağlık, otomotiv, yeşil enerji, havacılık, kamu ve finans, bankacılık, telekomünikasyon gibi birçok çalışma alanı bulunmaktadır.
Yazılım mühendislerinin iş alanları ise,
- Programcılık,
- Veri tabanı uzmanlığı,
- Proje yöneticiliği
- Test ve iş analistliğidir.
Başarılı bir yazılım mühendisi olmak için analitik ve problem becerisine sahip olmak gerekir. Ayrıca bilgisayar biliminin temelleri, algoritmalar ve veri yapıları, programlama ve kodlama, test yazılımı, bilgi analizi, hata ayıklama yazılımı konularında da bilgi sahibi olması gerekir.
Deneyimli yazılım mühendisleri Kıdemli Mühendis, Takım Lideri ve Müdür gibi farklı pozisyonlarda da görev yapmaktadır.
Ayrıca lisans eğitimini tamamlayan yazılım mühendisleri yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak akademik kariyer yapabilir.
Üniversitelerin 4 yıllık yazılım mühendisliği programına yerleşemeyen öğrenciler bazı 2 yıllık ön lisans programlarından yazılım mühendisliğine geçiş yapabilmektedir. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yazılım mühendisliğine geçiş yapılan bölümler;
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi
- Bilgi Teknolojileri
- Bilgisayar
- Bilgisayar Operatörlüğü
- Bilgisayar Donanımı
- Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği
- Bilgisayar Programcılığı
- Bilgisayar Programlama
- Bilgisayar Teknolojisi
- Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama
- Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi
- Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon
- Mobil Teknolojileri
- Web Tasarımı ve Kodlama
- Bilişim ve İletişim Teknolojisi
Yazılım Mühendisi Olmak
Yazılım mühendisliği, adayların belirli bir beceri setine sahip olmalarını gerektiren bir kariyerdir. Bilgisayarları programlama ve bilgisayar sistemleri ile deneyim kazanma bir gerekliliktir. Eleştirel düşünmenin yanı sıra yönetim teknikleri ve kapsamlı teknik bilgiler de söz konusudur.
Yazılım Mühendisliği Türleri
Yazılım mühendisliği alanı geniştir. Geliştiriciler, bilgisayar bilgi sistemleri oluşturmaktan ağ güvenliğini sağlamaya ve müşteriye dönük web sayfaları oluşturmaya kadar farklı teknik uzmanlık setlerine sahiptir.
İki temel yazılım mühendisi türü vardır: uygulama yazılım geliştiricileri ve sistem yazılımı geliştiricileri.
Genel bakış
- Müşteri odaklı
- Son kullanıcının etkileşim kurması için tasarım yazılımı
- İOS, Android, Windows, Linux ve daha fazlası için uygulamalar geliştirme
- İhtiyaç analizi yapma
- Yazılımı düzenleme ve güncellemeleri düzenli olarak yayınlama
Kiminle Çalışıyorlar?
Grafik tasarımcılar, proje yöneticileri, pazarlamacılar ve müşteri personeli
Sistem Yazılım Geliştiricileri
Genel bakış
- Kullanıcıya yönelik uygulamalar için işletim sistemleri ve ağlar oluşturma
- Hem donanım hem de yazılım ihtiyaçlarından sorumlu
- Farklı yazılım ürünlerini tek bir platforma entegre etme
- Genellikle genel BT yöneticileri veya sistem mimarları olarak hizmet etme
- BT standartlarını tasarlama ve uygulama
- BT belgelerini koruma ve yeni teknolojilerle güncelleme
Kiminle Çalışıyorlar?
Veri bilimi uzmanları, kıdemli sistem mimarları, geliştirme ekipleri ve üst yönetim