
Tıp Mühendisliği
Sağlık alanında ihtiyaç duyulan teknolojik çözümlerin üretilmesi ve gereksinimleri karşılamak amacı ile gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacı ile kullanılan aygıt ve biyo malzemelerin mühendislik uygulamaları kullanılarak üretilmesi, geliştirilmesi ve daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan mühendislik dalı tıp mühendisliği olarak tanımlanmaktadır.
Tıp mühendisliği tıp biliminin yanı sıra biyoloji, fizik, kimya, bilgisayar, makine, elektrik elektronik mühendislik dalları ile de iş birliği içerisinde çalışmaktadır.
Akademik bilimleri, klinik ve endüstri alanlarını bir araya getirmektedir. Ülkemizde sağlık sektöründe kullanılan tıbbi malzeme ve cihazların tasarımında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır.
Son yıllarda akıllı malzemeler, matematiksel modellemeler ve medikal simülasyon sistemlerinin tasarımının da gelişmesi ile birlikte tıp mühendisliği gelişmeye başlamış ve tıp mühendislerine olan ihtiyaç artmaktadır.
Tıp mühendisleri, üniversitelerde, hastanelerde, medikal ve ilaç endüstrisinde, tıbbi cihaz ve malzeme üreten şirketlerde, tıbbi görüntüleme ve tanı merkezlerinde görev yapabilmektedir.

Tıp Mühendisi Nasıl Olunur?
Tıp mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin tıp mühendisliği lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir. Tıp mühendisliği eğitim süresi 1 yıl zorunlu hazırlık ile birlikte toplamda 5 yıldır.
Tıp mühendisi olmak isteyen kişilerin sayısal, analitik ve problem becerisine sahip olması gerekir. Ayrıca sağlık sektörü ve tıp teknolojileri konusunda ilgili ve bu alanda başarılı olması gerekir.
Tıp mühendisleri mühendislik bilimlerini tıp sektörü ile kombine ettiğinden dolayı her iki alandaki birikimlerini de doğru formatta kullanarak önemli sonuçlar elde etmektedir.
Tıp mühendisliği biyomedikal mühendisliği gibi düşünülse de farklı bölümlerdir. Tıp mühendisliği daha çok kliniğe uygun olarak tıbbı araç gereç ve cihazların üretilmesi alanında görev yaparken, biyomedikal mühendisliği ilaç üretimi gibi bölümleri de kapsamaktadır.
Yani tıp mühendisliği tasarım ve üretim konularını esas alırken, biyomedikal mühendisliği bakım ve işletim konularını esas almaktadır. Tıp mühendislerinin görevlerini sıralayacak olursak;
- Sağlık sektöründe kullanılan malzeme, cihaz, yapay organ, alet, sistem ve teknolojilerin araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi tasarlanması çalışmalarını yapmak
- Yönetmeliklere uygun bir şekilde tıbbi cihazlar ile ilgili ihale süreçlerinin yürütmek, satış ve bakım sözleşmelerini düzenlemek
- Belirlenmiş standartlara uygun bir biçimde sağlık sektöründe kullanılan cihazların, biyomedikal teknolojilerin, yazılımların kurulumunu yapmak ve çalışmasını sağlamak
- Tıp ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve sistemleri tasarlamak
- Üretilecek biyomedikal teknolojilerin kalibrasyonunun yapılması için yasal düzenlemelere uygun bir şekilde kurulacak laboratuvar ya da merkezlerin hazırlanması ile ilgili süreçleri yönetmek
- Hastalıkların teşhis ve tedavisine yardımcı olacak cihazları geliştirmek
- Geliştirilen cihazların bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirmek
Biyomedikal Mühendisliğinden Mezun Olduğunuzda Ne Tür İşlerde Çalışabilirsiniz?
Biyomedikal mühendislik şu anda en sıcak alanlardan biridir ve biyomedikal mühendisliğindeki iş türleri, şu anda alabileceğiniz en yüksek başlangıç maaşlarından bazılarını ödemektedir.
Öğrenciler için en iyi iş beklentilerini sunmak için sürekli olarak övülen iki çalışma alanı olan sağlık ve mühendislik bir birleşimi olan biyomedikal mühendisliği, sağlık hizmetleri için çözümler oluşturmak için mühendislik ilkelerinin uygulanmasını içerir ve genellikle tıbbi ürünlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenir.
Bu en son sektörde bir kariyer yapmayı planlıyorsanız, muhtemelen ne tür biyomedikal işlerin olduğunu bilmek istersiniz. İşte biyomedikal mühendisliğinde bazı popüler alt alanlar ve biyomedikal mühendisliği arka planıyla potansiyel olarak yapabileceğiniz birkaç iş başlığı.
Ortak Biyomedikal Mühendislik Uzmanlıkları
Bioinstrumentation
Biyoenstrumantasyon, hastalıkları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan araç ve gereçlerin tasarlanmasını ve geliştirilmesini içerir. Bu teknolojilerin çoğu, bir bilgisayarla birlikte çalışan gelişmiş elektronik cihazlardır.
Biyomateryaller
Biyomalzeme profesyonelleri, insan vücudunda kullanıma uygun malzemeler tasarlamak ve geliştirmekle görevlendirilir. Bu implant materyalleri hastalar için tamamen güvenli olmalıdır ve bu da kanserojen özelliklerin ve toksinlerin yokluğu anlamına gelir.
İmplant malzemelerinin ayrıca ömür boyu sürecek ve kimyasal olarak kararlı ve inert olabilmeleri için yapısal olarak sağlam olmaları gerekir. Bazı biyo malzemeler canlı hücreleri vücuda daha iyi asimilasyon için kullanır.
Biyomekanik
Bu alt alan vücudun hareketleriyle ilgilidir. Biyomekanik alanında uzman mühendisler, vücuttaki harekete yardımcı olan ürünler tasarlamaya ve geliştirmeye odaklanmaktadır.
Yapay kalp kapakçıkları ve eklem replasmanları, sırasıyla kan ve motor fonksiyonların akışına yardımcı olan biyomedikal ürünlere örnektir.
Hücresel, Doku ve Genetik Mühendisliği
Bu alanda uzmanlaşmış biyomedikal uzmanları daha büyük sorunlara çözüm bulmak için mikroskobik düzeyde çalışırlar. Hücresel aktiviteye konsantre olmak, hastalıkların ilerlemesini anlamayı ve çok geç olmadan bunları düzeltmek veya durdurmak için yollar geliştirmeyi kolaylaştırır.
Klinik Mühendisliği
Klinik mühendisleri hastanelerde ve diğer sağlık tesislerinde tıbbi ürünler için kullanım alanları bulurlar. Teknolojileri uygulamalarına ve işletmelerine yardımcı olmak için doktorlar, hemşireler ve diğer tıbbi personel ile birlikte çalışırlar.
Tıbbi Görüntüleme
Tıbbi görüntüleme tasarımında çalışan ve sağlık profesyonellerinin insan vücudunun içinde görmesini sağlayan cihazlar geliştiren biyomedikal mühendisleri.
Ortopedik Biyomühendislik
Ortopedik biye mühendisler, kemikler, kaslar, eklemler ve bağlarla ilgili ürünler tasarlar ve geliştirir. Bu ürünler temel olarak harekete yardımcı olan implantlardan oluşur. İmplantlar çevre dokularla birlikte çalışabilir veya belirli kemiklerin, kasların, eklemlerin veya bağların tamamen yerini alabilir.
Rehabilitasyon Mühendisliği
Bu mühendislerin temel odak noktası, insanların hasarlı vücut kısımlarında normal işlevlerini geri kazanabilmeleri için protez tasarlamak ve geliştirmektir.
Sistem Fizyolojisi
Mühendislik prensipleri ve araçları, çeşitli canlı organizmaların nasıl işlediğine dair kapsamlı bir anlayış kazanmak için kullanılır.
Biyomedikal Mühendisliğinde Genel İş Unvanları
Üretim Mühendisi
Üretim mühendisleri tıbbi ürünlerin geliştirilmesi ve tasarımından sorumludur. Bu ürünler tıbbi cihazlar, görüntüleme cihazları, protezler ve daha fazlasını içerebilir.
Kalite Mühendisi
Kalite mühendisleri, belirli standartları ve özellikleri karşıladıklarından emin olmak için tıbbi ürünleri üretildikten sonra incelerler. Gerektiğinde değişiklikler için öneriler sunarlar ve derinlemesine revizyonlar yapmaktan sorumlu olabilirler.
Yazılım Mühendisi
Biyomedikal mühendisliğindeki yazılım mühendisleri, çeşitli tıbbi uygulamalar için kullanılan bilgisayar programları tasarlamaya ve geliştirmeye odaklanmaktadır. Bu programlar tipik olarak tıbbi personelin diğer tıbbi cihazlar tarafından kaydedilen verileri görüntülemesine ve değiştirmesine izin verir.
Araştırmacı
Araştırmacılar, zamanlarının çoğunu tıbbi sorunlara çözüm bulmak için bilgi edinerek geçirirler. Biyomedikal mühendisliğinde, araştırmacılar öncelikle tıbbi ürünlerin uygun tasarımına yardımcı olmak ve kullanıcılar için tehdit oluşturmamasını sağlamak için bilgi ararlar. Birçok araştırmacı da üniversite düzeyinde ders vermektedir.
Doktor
Biyomedikal mühendisliği geçmişi olan birçok kişi doktor olmak için tıp fakültesine geçer. Doktorlar hastalıkları teşhis eder ve tedavi eder.
Gördüğünüz gibi biyomedikal mühendisliğinde iş sıkıntısı yok. Sağlıkla ilgili ilgi alanlarınız ne olursa olsun, biyomedikal mühendisliği buna muhtemelen bir şekilde uygulanabilir. Biyomedikal mühendisliğindeki iş türleri o kadar geniş ve çeşitlidir ki, seçtiğiniz mesleğinizden asla sıkılmayacaksınız.