
Tıbbi Teknolog Ne İş Yapar?
Tıbbi teknolog, bir sağlık eğitimcisi ve denetçisidir. Topluma, bireylere, sağlık çalışanlarına sağlıkla ilgili eğitim veren kişilere tıbbi teknolog denir. Ayrıca öğretim kurumlarında sağlık branşında da eğitim vermektedirler.
Toplum sağlığının iyileştirilmesi, sürdürülmesi, sağlık için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve bireylerin bilinçlendirilmesine yardımcı olur. Mesleği icra edebilmek için gerekli eğitime sahiptir. Ayrıca öğretmenlik yapmak için de formasyon eğitimine sahip olmalıdır.
Tıbbi Teknolog Nasıl Olunur?
Tıbbi teknolog olmak isteyen kişilerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir yüksekokul olan sağlık eğitim enstitüsünden eğitim alması gerekmektedir. 1 yıllık lisans tamamlama programı ile birlikte 4 yıllık eğitim süresine sahip olan enstitüye lise ya da dengi okullardan mezun olması gerekmektedir.

Lise ya da dengi okullardan mezun olan kişilerin enstitüye yerleşebilmeleri için üniversite sınavına girmesi ve sınavdan yeterli puanı alması gerekmektedir. Puanı yeterli olan adaylar kontenjan dahilinde ilgili enstitü programına başvurabilir. Öğrenciler eğitim süresince şu derslerin eğitimini almaktadır;
- Trafik ilk yardım
- Sağlık bilgisi
- Sağlık yönetimi
- Anatomi
- Sağlık fiziği
- Sağlık hizmetleri
- Pedagojik formasyon eğitimleri
Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler tıbbi teknolog olarak görev yapmaya başlayabilir. Pedagojik formasyon eğitimine sahip olan adaylar öğretmenlik yapma imkanına da sahiptir.
Tıbbi Teknologun Görevleri Nedir?
Tıbbi teknologlar, sağlıkla ilgili her alanda eğitici, denetleyici ya da yönetici olarak görev yapabilirler. Doğal olarak çalışma alanları geniş ve sorumlulukları fazla olan tıbbi teknoloğun genel görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sağlık çalışanlarına, topluma ve bireylere sağlıklı yaşamın önemini anlatmak ve benimsemelerine yardımcı olmak
- Çeşitli sağlık kurum ya da kuruluşlarında sağlık anlayışını ve hizmet kalitesini yükseltmek
- Toplum sağlığını iyileştirme ve sürdürme faaliyetlerini belirlemek ve sürdürmek
- Orta öğretim kurumlarında müfredat doğrultusunda öğrencilere sağlık dersleri vermek
- Hizmet içi eğitimlerde görev almak ve eğitimleri denetlemek
- Sağlık kurumlarının veri akışını kontrol etmek ve düzenlemek
- Sağlık personellerine eğitim vermek ve sağlık konusunda farkındalık yaratmak
- Kurumların istatistik değerlendirmelerini yapmak, dokümanları hazırlamak ve arşivlemek
- Sağlık kurumu ya da kuruluşlarında görev yapan yetkililere danışmanlık desteği vermek