
Tekstil Mühendisi
Birçok alanda kullanılmakta olan tekstil maddelerinin, kullanılacağı alana uygun ham maddesinin seçilmesi, ham maddeye uygulanacak özelliklerin belirlenmesi, bu özelliklerin tekstil maddesine uygulayacağı yöntemlerin belirlenmesi ve tüm bunların sonucunda ürünün üretime başlamasına karar verilen mühendislik dalı tekstil mühendisliği olarak tanımlanmaktadır.
Tekstil mühendisi, mühendislik alanına uygun şekilde gibi üretilecek olan materyalin ham maddesinden amaçlanan düzeye gelene kadar tüm süreci uygulayan uzmandır.
Tekstil mühendislerinin amacı, daha iyi hizmet, daha kullanışlı ürünler elde etmektir. Tekstil mühendisi, tekstil malzemelerini geliştirmek, ekipmanların verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak, giysi teknolojisinin işleyişini yönetmek, üretim riskini minimuma indirmek, ürünlerin kaliteli olmasını sağlamaktan sorumludurlar.
Tekstil Mühendisi Nasıl Olunur?
Tekstil mühendisi olmak isteyenlerin üniversitelerin 4 yıllık Tekstil Mühendisliği lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir. Ayrıca üniversitelerin gerekli 2 yıllık ön lisans programlarından da tekstil mühendisliğine geçiş yapılabilmektedir.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık tekstil mühendisliğine geçiş yapılabilecek 2 yıllık ön lisans bölümleri şunlardır;
- Giyim Üretim Teknolojisi
- Hazır Giyim
- Konfeksiyon
- Moda Tasarımı
- Moda Konfeksiyon
- Moda ve Tekstil Tasarımı
- Moda Yönetimi
- Örme
- Pamuk eksperliği ve İplikçilik
- Pamuk Pazarlama ve İplikçilik
- Tekstil
- Tekstil Baskı
- Tekstil Dokuma
- Tekstil İplikçilik
- Tekstil Teknolojisi

Tekstil mühendisliği bölümünü başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler tekstil mühendisi unvanına sahip olur. Ardından KPSS ile devlet kurumlarına atanabilir ya da özel sektörde göreve başlayabilirler.
Tekstil mühendisleri, lif, iplik, kumaş ya da hazır giyim üretimi yapan fabrikaların üretim departmanında, moda markalarının ofislerinde, tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde, tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak görev yapabilmektedir. Tekstil mühendisi olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken nitelikler şunlardır;
- Yüksek düzeyde teknik bilgi ve güçlü pratik beceriye sahibi olmak
- Son teslim tarihlerine riayet etmek
- Ekip çalışmasına yatkın olmak, departmanda yer alan diğer uzmanlar ile iş birliği içerisinde olmak
- Problem çözebilme becerisine sahip olmak
- Farklı görevler arasında geçiş yapma kabiliyetine sahip olmak ve önceliklendirme yapabilmek
- Laboratuvar ya da fabrika gibi kapalı alanlarda çalışabilecek fiziki yeterliliğe sahip olmak
Tekstil Mühendisinin Görevleri
Giyim, ev eşyası, otomotiv gibi çeşitli sektörlerde kullanılan kumaşların tasarım ve geliştirilmesinden sorumlu tekstil mühendislerinin görevleri şunlardır;
- Kumaş ya da tekstil ürünlerini değerlendirmek için tedarikçiler ile iletişim kurmak, ürünleri seçmek ve tanımlamak
- Ürünleri talep edilen kriterlere uygun şekilde geliştirmek
- Numune üretilmesini sağlamak
- Kumaşın boyanması ve hazır giyim ürünlerinin üretimini gerçekleştirmek
- Yün ve pamuk gibi doğal, polyester, polioksil, polyamid gibi yapay lifler ile bu liflerden kumaş üretilmesini sağlamak
- Ürünlerin, dayanıklılık, belirlenen renk skalası gibi özellikleri taşımasını sağlamak
- Üretim ve kalite standartlarını kontrol etmek
- Biyomedikal malzeme, kompozit veya spor tekstili gibi yüksek performanslı kumaşları araştırmak ve geliştirmek
- Müşterilere üretilen ürün ile ilgili olarak ürünün niteliklerini açıklamak
- Müşteri şikayetlerini değerlendirmek
- Tekstil de kullanılan makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi işlemlerini tasarlamak ve uygulamak
- Kullanılan makinelerin ayarlarını ve bakımını sağlamak
- İş akışını düzenlemek, üretim planı yapmak
- Ürünlerin kalite kontrolünü yapmak ve pazarlanmasını sağlamak
- İplik ve kumaşların üretim kalitesini iyileştirmek için yenilikçi fikir ve teknikler geliştirmek
- Ürünün istenilen kalitede daha düşük maliyette üretilmesini sağlamak
- Ürünün kaliteli olmasını sağlayan kimyasal bileşenler oluşturmak
- Ürünün teknik, dokuma, örme, estetik ve baskı desenlerini bilgisayar programları yardımı ile tasarlamak ve uygulamak
- Tasarım ve üretim kadrosuyla iletişim kurarak teknik danışmanlık sağlamak
- Satışların doğru müşterilere ulaşmasını sağlamak amacı ile satış ekibi ile iletişime geçmek
Neden Tekstil Mühendisliği?
Tekstil Endüstrisi gittikçe büyüyen bir alandır ve moda alanında iz bırakmak isteyen adaylar Tekstil Mühendisliğini seçebilirler. Bu bölüm öğrencilere parlak bir kariyer sağlar; bu nedenle tekstilin talebi ve tedariki asla azalmayacaktır.
Tekstil alanı çok fazla araştırma ve yaratıcılık gerektirir ve öğrenciler yaratıcılıklarını, yeniliklerini ve bilimsel bilgilerini kullanarak benzersiz fikirler üretebilirler. Yeteneklerini kullanarak, Tekstil Mühendisleri en iyi tekstil fabrikaları ve şirketleri tarafından işe alınarak yeni başarı zirvelerine ulaşabilir ve hatta kendi yeni girişimlerini bile açabilirler.
Tekstil Mühendislerinin Rolü
Tekstil Mühendislerinin en yeni trendler ve yeniliklerle güncellenmesi gerekiyor. Farklı insan yapımı ve doğal tekstil, deri, kürk, plastik ve metallerle çalışırlar. Mobilyalar, kıyafetler vb. gibi farklı amaçlar için tekstil ürünleri geliştirirler.
Tasarım, pazarlama, satın alma ve üretim personeline teknik öneriler sunarlar. Verilen spesifikasyona uygun ürünler oluşturmaktan sorumludurlar.
Tekstil Mühendisleri, üretim, işleme (mühendislik ilke ve teorilerini uygulayarak) içeren tekstil hasadına katılırlar. Mevcut tekstil ürünlerini geliştirmek ve yenilerini ortaya çıkarmak için elyaf, kumaş ve diğer tekstil malzemeleri ile çalışırlar.
Bir tekstil mühendisi insanların mevcut eğilimlerini ve gereksinimlerini öğrenmeli ve buna uygun olarak çalışmalıdır. Mühendislik ve bilimsel prensiplerin uygulamaları ile ilgilenerek elyaf, tekstil, hazır giyim süreçleri ve makinelerin farklı yönlerini tasarlar ve kontrol eder.
Numuneler üretir, tasarımları değiştirir, tedarikçilerin kumaşlarını değerlendirir, tanımlar ve seçerler. Nihai ürünün renk haslığı ve dayanıklılığı açısından belirlenmiş spesifikasyonları karşıladığından emin olurlar.
Tekstil Mühendisliğinde Kariyer
Tekstil, giysi, çarşaf, perdelik kumaş, halı, döşemelik kumaş veya havlu gibi her yerde görülür. Bütün bunların üretiminin arkasındaki bilim Tekstil Mühendisliği’dir. Tekstil mühendisleri, tüm bu lifleri, kumaşları ve İplikleri oluşturan süreçleri, ekipmanları ve prosedürleri tasarlar ve geliştirir.
Tesis ve tasarım mühendisliği, proses mühendisliği, üretim kontrol ve denetimi, ürün geliştirme, teknik satış ve hizmetler, kalite kontrol, araştırma ve geliştirme ve kurumsal yönetim alanlarında çalışabilirler.
Tıp bilimi bile yapay arterler için tekstiller ve böbrek diyaliz makineleri, bandajlar ve hastane önlükleri için filtrelere bağlıdır. Jarvik-7 yapay kalp, yüzde 50’den fazla tekstil elyafından oluşur ve Velcro bağlantı parçalarına sahiptir.
Tekstil Mühendisleri İçin İş Olanakları
Tekstil Mühendisliği, moda kıyafetlere olan talebi dikkate alarak çok fazla araştırma, yaratıcılık ve yenilik talep ediyor. Okul bitirdikten sonra, öğrencilerin kaliteli bir sonuç elde etmek için bu yaratıcılığı ve bilimsel bilgiyi çalışmalarında kullanmaları gerekir.
Tekstil Mühendisleri genellikle en iyi tekstil fabrikaları ve şirketleri tarafından işe alınır. İstihdamın yanı sıra tekstil mühendisleri kendi işlerini bile açabilirler. Tekstil Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler aşağıdaki bölümleri doldurmaları için işe alınır:
- Tıbbi tekstil mühendisi
- Süreç Mühendisi
- Operasyon stajyeri
- Kalite kontrol süpervizörü
- Süreç iyileştirme mühendisi
- Teknik satış elemanı