Polis

Toplumun düzen içerisinde yaşamını sürdürmesi ve bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması için hukuk ilkeleri çerçevesinde güvenlik hizmeti sunan teşkilat ve bu teşkilata Polis Teşkilatı mensup gerekli eğitimi almış kişilere Polis denir.

Sosyal ve genel düzenle ilgili kanun, nizam ve emirlerin yerine getirilmesini sağlamaktadır. Bu görevi yerine getirmekle görevli polisler idari polislerdir. Polis mesleğinin farklı kademeleri de bulunmaktadır.

İdari polis: Adli polis, narkotik, trafik polisi vs. farklı görev alanları bulunmaktadır. Yine de hepsinin ortak görevi toplumun güvenliği için çalışmaktır.

İdari polisin görevi, suç unsurları göz önüne alınarak önleyici ve koruyucu görevleri yapmak için bölgede güvenlik noktası, karakol, devriye ve motorize ekipler kurmaktır.

Halka açık yerlerde suçların işlenmemesi için önlemler alan polis görevlileri, yurt içerisine zararlı kişi ve maddelerin girmesini önlemek için de gerekli kontrolleri sağlar.

Kullanımı yasak ve ruhsatsız silahları bulmak için gerekli aramaları yapmakla görevlidir. Açılması için izin gerektiren işletmelerin izinsiz açılmış olması durumunda işletmeyi kapatmakla yükümlüdür. Genel ahlaka uygun olmayan hareketleri ve halkı rahatsız edici durumların önüne geçer.

Adli polis ise Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosundan ayrılan görevlilerden oluşan bir bölüm olup, en az tam teşekküllü bir polis karakolunun bulunduğu yerlerde adli işlerden sorumludurlar.

Kamu düzenini bozan bir suçun işlenmesi durumunda adli polisler suçu işleyen kişilerin izini sürmekle ve delilleri toplamakla görevlidir. Cumhuriyet Savcısı adına soruşturmayı yürüten adli polis görevlileri, suçluları adalete teslim etmekle görevlidir.

Polis Nasıl Olunur?

Farklı kategoriler doğrultusunda verilen eğitimler sonucunda polislik mesleğine hak kazanılmaktadır. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitim seviyesine göre farklılık göstermektedir.

Buna bağlı olarak ta 6 ay ile 2 yıl arasında bir sürede polislik eğitimi verilmektedir. Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün eğitim süresi 6 ay, Polis amirleri Eğitim Merkezi’nin eğitim süresi 11 ay, Polis Meslek Yüksek Okulu eğitim süresi ise 2 yıldır.

Polis Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Nitelikler Nelerdir?

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Lise ya da dengi bir okuldan, üniversitelerin herhangi bir lisans ya da ön lisans bölümlerinin birinden mezun olmak.
  • Herhangi bir siyasi partiye üye kaydının olmaması
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den yeterli puan almış olmak
  • 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamış olmak
  • Fiziki şartlarda aranan nitelikler arasında erkek adayların en az 167 cm, kadın adayların ise en az 162 cm olması gerekir.
  • Adayların polislik görevini yapmaya engel herhangi bir sağlık probleminin olmaması
  • Silah taşımaya engel bir durumun bulunmaması
  • Herhangi bir yüz kızartıcı ceza almamış olması gerekiyor.

Tüm bu şartları taşıyan adaylar gerekli polislik eğitiminin ardından polis unvanını almaya hak kazanır.

Polis Alımları

PMYO , POMEM , PAEM , PÖH olmak üzere 4 farklı polis alımı mevcuttur.

Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO): Lise ya da dengi bir okuldan mezun olan öğrenciler üniversite sınavının ardından PMYO’ ya yerleşir. Eğitim süresi 2 yıl olan PMYO’ dan mezun olanlar polis memuru olurlar.

Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM): 4 yıllık lisans bölümü mezunlarının alabileceği bir eğitimdir. Lisans mezunu ve KPSS’ den yeterli puanı almış adaylar 11 aylık eğitim süresinin ardından komiser yardımcısı olarak göreve başlamaya hak kazanır.

Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM): 4 yıllık lisans bölümü mezunlarının alabileceği bir eğitimdir. Lisans mezunu ve KPSS’ den yeterli puanı almış adaylar 6 aylık eğitimin sonunda polis memuru olarak göreve başlayabilirler.

Polis Özel Harekat (PÖH): önceden lisans mezunlarının alabileceği eğitimi artık lise mezunları da alabilmektedir. Lise ya da üstü eğitim mezunu adaylar 6 aylık polis özel harekat eğitiminin ardından özel harekat olmaya hak kazanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir