Periodontoloji Uzmanı

Peridontoloji (Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi) Diş etleri ve diş köklerini çevreleyen kemiğin hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalına Periodontoloji denir.

Diş destek dokularının hastalıkları ve koruyucu ve iyileştirici tedavisini yapma bilgi ve becerisine sahip diş hekimliği dalının Periodontoloji uzmanlığı alanında eğitim almış nitelikli kişilere Periodontoloji uzmanı denir.

Dişleri çevreleyen dokular yani diş etleri hem sert hem de yumuşak bir yapıya sahipti ve ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Dişlerde meydana gelen herhangi bir problemin ya da diş etlerinde oluşan bir iltihaplanmanın ilerleyip diş kaybı ya da herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması açısından gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

Sonuçların değerlendirilip sağlıklı yapının devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Bir Periodontoloji uzmanının öncelikli görevi de budur.

Diş eti hastalıkları, basit bir dişeti iltihabından çene kemiğinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu hastalıklarla birlikte diş etleri şişer, kanar, çekilir, kızarır, diş boyları uzar, dişler yer değiştirir, dişlerin arası açılır ve düşer, ağız kokusu meydana gelir.

Genellikle kronik bir şekilde seyreden bu hastalıkların fark edilmesi durumunda mutlaka dişeti hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Periodontal tedavinin ana amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri tedavi ederek kaybedilmemesini sağlamaktır.

Hastalığın tipi ve şiddeti, hastanın alışkanlıkları, ağız hijyeninin standardı, uzman doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkilemektedir.

Periodontoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Periodontoloji uzmanı olmak isteyen kişilerin ilk olarak üniversitelerin 5 yıllık diş hekimliği lisans bölümünden mezun olması gerekir.

Oldukça zorlu bir bölüm olan diş hekimliği fakültesini okumak isteyen öğrencilerin lise eğitiminde sayısal derslere ağırlık vermesi bu derslerden başarılı olması ve üniversite sınavının sayısal alanından başarılı bir puan alması gerekir.

Puanı yeterli olan adaylar tercih döneminde üniversitelerin diş hekimliği fakültelerini tercih eder. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar puanının olduğu üniversitenin diş hekimliği fakültesinde eğitimine devam eder.

Diş hekimliği fakültesi eğitimini ve stajını başarı ile tamamlayan öğrencilerin Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek başarılı olması gerekmektedir. Ardından 3 yıllık Periodontoloji uzmanlığı eğitiminin tamamlanması gerekir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler Periodontoloji uzmanı olmaya hak kazanır.

Periodontoloji Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Diş eti hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen Periodontoloji uzmanının genel görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Tedavi öncesi çalışılacak alana lokal anestezi uygulayarak kök yüzeyi düzleştirme işlemi yapmak
  • Diş eti hastalıklarına sebep  olan plak ve diş taşlarını temizlemek
  • Çekilmiş diş kökü yerine çene kemiği içine implant uygulamak
  • Ultrasonik aletler ve elektrikle çalışan hava basıncı ve yıkama sistemi cihazı kullanarak diş taşı temizliği yapmak ve kök yüzeyi düzleştirmek
  • Diş eti iltihabını lokal anestezi altında cerrahi yöntemle tedavisini yapmak
  • Diş atıklarının temizleyici el aletlerini keskin yüzeyli dişe yaslanarak diş yüzeyindeki atıkları temizlemek
  • Cerrahi olamayan yöntemler ile diş eti enfeksiyonlarını tedavi etmek
  • Genetik hastalık ya da travma nedeniyle şekli bozuk diş etlerini düzeltmek
  • Lokal anestezi uygulayarak işlem öncesi diş etlerinin uyuşturulmasını sağlamak
  • Ağız hijyeninin sağlanması konusunda hastalara bilgi vermek

Kariyer ve Yaşam Olarak Periodontik

Periodontics, sofistike tedavi planlaması ve konvansiyonelden ileri terapilere kadar çok çeşitli tedavi yöntemlerini içeren dinamik bir meslektir.

Akademisyenlere, kanıtlara dayanan ve sağlam bilimsel bilgi ile yönlendirilen klinik uygulamalarla, araştırmadaki yeni sınırlara yol açan kapsamlı bir uzmanlık alanıdır.

Periodontoloji uzmanları, diğer tedavilerin yapılabilmesi için dişlerin sağlıklı kalması açısından diğer tüm uzmanlıkların etrafında döndüğü diş hekimliğinin temel taşı olarak tanımlanabilir.

Hem dişleri kurtarmayı hem de implantlarla etkili bir şekilde değiştirmeyi sağlayan benzersiz bir diş hekimliği dalıdır. Genel olarak, Periodontoloji, sürekli değişen ve uygulanabilir çalışma saatleri ile ödüllendirici bir uzmanlık alanı olarak zorlayıcıdır.

Periodontolojide Kariyer Seçenekleri: Başarı İçin Yol Haritası

Periodontoloji uzmanlarının sorumluluğunu ve uygulama kapsamını tarif ederken, Bilimsel açıklama bir periodontistin: periodontal hastalığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ve diş implantlarının yerleştirilmesinde uzmanlaşmış bir diş hekimi olarak belirtmektedir.

Ayrıca oral inflamasyon tedavisinde uzmandır. Periodontistler dişhekimliği okulunun ötesinde 3 yıllık eğitim dahil olmak üzere bu alanlarda kapsamlı eğitim alırlar. Periodontal hastalığın teşhisi ve tedavisi için en son tekniklere aşinadırlar.

Periodontistler ayrıca kozmetik periodontal prosedürlerin uygulanması konusunda da eğitilirler. Son birkaç on yılda, estetik açıdan hoş bir gülümseme periodontal ve implant terapisinin kilit bir unsuru haline geldiğinden, estetik sonucu ve fonksiyonel restorasyonu iyileştirmek için çeşitli cerrahi teknikler geliştirilmiştir. Optimal estetiği anlamak ve hastaya etkili tedavi sağlayabilmek diş hekiminin sorumluluğundadır.

Periodontide kariyer seçenekleri çok çeşitlidir ve bir periodontiste profesyonel olarak tatmin edici ve güvenli bir yaşam tarzı sağlar.

Özel klinik Uygulama

Periodontist, tek başına periodontal problemlere katılan bir klinisyen olarak farklı bir role dönüşmüştür. Plastik cerrah, gülümseme tasarımcısı, implantolog ve periodontal sağlığın sürdürülmesi yoluyla genel sağlığı iyileştiren yetenekli bir sağlık çalışanı haline geldi.

Periodontistin klinik uygulamaları, diş kliniklerinde, polikliniklerde ve çok uzmanlık gerektiren hastane ortamlarında genel bir özel muayenehaneyi içeren çok sayıda uygulama ortamını temsil eder.

Akademisyenler

Bir akademik kariyer, lisans ve lisansüstü öğrencilere öğretmek için devlet ve özel diş hekimliği okullarında istihdamı içerir. İnsanlar akademik kariyerde yardımcı doçentten profesöre kadar çeşitli düzeylerde ilerleyecek ve böyle bir akademik kariyerin doruk noktası ödüllendirici ve tatmin edici olacaktır.

Araştırma Kariyeri

Bugün, ağız, diş ve kraniyofasiyal araştırmalarda birçok fırsat açan benzersiz bir keşif çağında yaşıyoruz. Periodontal araştırmalar, geçmiş kavramlarını sürekli olarak gözden geçiriyor ve geleceğe hazırlanıyor.

Periodontist uzmanlığına yönelik araştırma itici gücü, lisansüstü müfredatın bir parçası olarak başlar. İşbirlikçi araştırma ile mümkün olanın ileriye götürülmesi gerekmektedir.

Bu konuda yardımcı olan ve araştırma kariyerini geliştirmek için fon sağlayan birçok ulusal ve uluslararası organizasyon vardır. Kariyer ve eğitim devlet kurumlarında, üniversitelerde ve özel kurumsal araştırma merkezlerinde mevcuttur.

Halk Sağlığı Sektörü

Periodontistlerin birinci basamak sağlık hizmetlerine dahil edilmesi, ağız sağlığının genel sağlık hizmetlerinin bir parçası olarak entegre edilmesi kavramını vurgular.

Periodontal tıp olarak adlandırılan oral sistemik bağlantı gerçekten alakalı hale gelir. Halk sağlığı sektörü, uzak bölgelerde ağız sağlığı hizmeti sağlamak için çok sayıda devlet kurumu aracılığıyla halk sağlığı alanındaki diş hekimlerini ve periodontistleri istihdam etmektedir.

“Genel sağlık için ağız sağlığı” sadece bir slogan değil aynı zamanda toplumun sağlığını iyileştirmek için bir periodontistin neler yapabileceğinin açık bir tanımıdır.

Dental Ürün Danışmanlığı

Bir başka kariyer fırsatı ise periodontics’te kullanılan ağız sağlığı ve biyo malzeme ile ilgili ürünler üreten ilaçların ve çeşitli şirketlerin danışmanlık ve araştırma departmanlarında çalışmaktır.

Diş Sigortası

Birçok sigorta şirketi, diş hekimi, hak talebi incelemesi, bilimsel analizler ve araştırma ve idari işlevler de dahil olmak üzere bir dizi rolde çalışabilir. Bazen, üst düzey yönetim pozisyonları için diş hekimliği derecesinden ve klinik uygulama öyküsünden daha fazlasını gerektirebilir.

Yönetim

Diş hekimliği hizmetleri kuruluşları idari ve operasyon yönetimini sağlamak için diş hekimliği uygulamalarıyla sözleşme yapmaktadır. Bu modelde, bir periodontist, muhasebe ve pazarlama gibi klinik olmayan ve idari işlevler sağlayan bir çalışan olarak çalışabilir. Bununla birlikte, bu pazarlama ve işletme yönetimini anlama konusunda ek eğitim gerektirebilir.

Yurtdışı Kariyeri

Orta Doğu ülkeleri, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Kanada’da periodontistler için iyi bir değer ve talep vardır. Bununla birlikte, birçok ülke her üniversitenin diplomasını tanımamaktadır ve daha fazla eğitimin gerekli olabileceği ek bir yeterlilik gerektirebilir. Dereceyi tanıyan bazı ülkeler, adayların doğrudan pratik yapmalarını sağlayan lisans testleri yaparlar.

Akademi: İleri Eğitim

Periodontics’teki bir Doktora Programı, konunun belirli yönlerini daha ayrıntılı olarak anlamaya yönelik çeşitli klinik ve didaktik araştırma deneyimleri sunar.

Lazerler, implantoloji, estetik diş hekimliği ve rejeneratif tıp alanlarında çok sayıda burs ve mezuniyet kursu, Ülkemiz ve yurtdışındaki çeşitli kurumlar tarafından verilmektedir. Bu programlar her zaman bir periodontistin doyasında fazladan bir referans olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir