
Otomotiv Mühendisi
Otomobil, kamyon ve otobüs gibi motorlu taşıtların üretim, tasarım ve pazarlama ve servis hizmetleri alanında görev yapan mühendislere otomotiv mühendisi denir.
Otomotiv mühendisleri sahip oldukları mühendislik bilgisini kara taşıtları üzerinde kullanır. Ayrıca görev yaptığı işletme de çalışan elektrik elektronik, makine ve bilgisayar mühendisleri ile koordineli bir şekilde çalışır.
Ar-Ge, üretim, tasarım ve servis mühendisliği alanlarında görev yapabilirler. Ar-Ge alanında çalışan otomotiv mühendisleri, tasarımı yapılan parçalar ve bu parçalardan yüksek verim alınması için çalışma yapar. Tasarım alanında görev yapan otomotiv mühendisleri, fren, pil, amortisör gibi parçaların tasarım ve denetiminden sorumludur.
Üretim alanında çalışan otomotiv mühendisi, parçaların ne şekilde ve hangi sıra ile üretileceğini belirler. Servis mühendisi olarak çalışanlar ise, satış sonrası işlemler ile ilgili çalışma yapar. Araçların bakım ve onarımı ile ilgili konular hakkında bilgi vererek servisin teknik kontrolünü yapar.

Otomotiv Mühendisi Nasıl Olunur?
Otomotiv mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık otomotiv mühendisliği lisans programından mezun olması gerekir. Otomotiv mühendisliği profesyonel bir mühendislik dalıdır. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavının sayısal alanından başarılı bir puan alarak otomotiv mühendisliği bölümüne girmeye hak kazanabilirler.
Sayısal ağırlıklı bir bölüm olduğundan dolayı lise eğitiminde sayısal derslere ağırlık vermek ve bu derslerde başarılı olmak gerekir. Ayrıca üniversitelerin 2 yıllık otomotiv teknikerliği ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık otomotiv mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirler.
Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler otomotiv mühendisliği diploması alarak otomotiv mühendisi unvanına sahip olur.
Otomotiv mühendisi olmak isteyenlerin
- Üstün bir akademik yeteneğe sahip,
- Sayısal ve analitik bilgisi güçlü,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
- Yaratıcı ve tasarım gücü yüksek,
- Mekaniğe karşı ilgisi olan kişiler olması gerekir.
Üretim alanlarında görev yapan mühendisler her şeyin daha düzenli, daha planlı ve daha verimli gerçekleşmesini sağlar.
Otomotiv Mühendisleri;
- DSİ
- TCDD
- THY
- MKEK
- Otomotiv fabrikaları
- Yan sanayi fabrikaları
- Yetkili servisler
- Tedarikçiler
- Araç muayene istasyonları
- Askeri savunma ve destek kuruluşları,
- Büyükşehir belediyeleri gibi alanlarda çalışabilirler.
Çalışma alanları oldukça geniş olan otomotiv mühendisleri lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimini de tamamlayarak akademik kariyerine de devam edebilmektedir.
Otomotiv Mühendisinin Görevleri Nedir?
Kara taşıtlarının üretiminin başlangıcından sonuna kadar tüm süreçlerinde görev alan otomotiv mühendislerinin birtakım görevleri bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
- Kara taşıtlarının projelerini yapmak
- Taşıtların kullanım yerine göre denge hesaplarını yapmak
- Otomobil, kamyon, motosiklet, traktör gibi kara taşıtlarının projelerini yapmak
- Araca uygun şasi belirlemek
- Aracın güvenliğini azami duruma getirmek
- Aracın teknik hesaplarını yapmak
- Aracın fren takımlarının seçimini ve imalatını yapmak
- Aracın güvenliğini azami durumu getirmek
- Üretilen parçalarda aksaklık olup olmadığının kontrol etmek
- Üretimi yapılan parçaların denemelerini yaparak, herhangi bir aksaklık olması durumunda tespitini yaparak ve aksaklığını giderilmesini sağlamak