
Ortodontist-Ortodonti Uzmanı
Diş ve çene problemlerinin teşhisi ve tedavisi üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerine ortodondist denir. Ortodonti uzmanlarının diş hareketlerini kontrol etmek ve yüz gelişimini yönlendirmek üzerine gerekli eğitimi almış olması gerekir. Ortodonti uzmanlık eğitimi uzun süreli bir eğitim ve pratik programını kapsamaktadır.
Dişlerin iskelet yapısında oluşabilecek sorunlar, baş ve boyun bölgesinin iskelet yapısında oluşan ortopedik sorunların teşhis ve tedavisi ortodonti uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Diş, ağız ve çene düzensizliklerinin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşan ortodontistler, çene eklemi sorunları, çene darlığı, çene ileri geri olma durumları, dişlerdeki çapraşıklık problemlerini gidermek için uygulama yapabilirler.
Ortodontist hekimler, önleyici ortodonti, düzeltici ortodonti, çocuk ortodonti, yetişkin ortodonti alanlarında tedavi yapabilirler. Ortodonti uzmanı aynı zamanda diş hekimliği tedavilerinde de uzmandır.
Bu nedenle 20 yaş diş çekimleri, gömük dişler, dolgu ve protetik diş tedavileri, implant, diş taşı temizliği, çene kistleri, endodonti, tam seramik, gülüş tasarımı, beyazlatma gibi tedavileri de gerçekleştirebilirler. Hastaların ağız bakımı konusundaki alışkanlıklarını düzenlerken hastalara tüketilmemesi gereken gıdalar hakkında da bilgi verir.

Nasıl Ortodonti Uzmanı Olunur?
Ortodonti uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitelerin 5 yıllık Diş Hekimliği bölümlerinden mezun olunması gerekir. Eğitimini tamamlayan kişiler diş hekimliği görevini icra edebilir. Bu nedenle uzman olmak için alanın uzmanlık eğitimini almış olmak gerekir. Üniversite eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişilerin ortodonti uzmanlığı eğitimi alması gerekir.
Bu eğitimin süresi 4 yıldır. Yani ortodontist olabilmek için toplamda 9 yıl eğitim almak gerekir. Bu sürenin sonunda eğitimini başarı ile tamamlayan kişilere “ortodontist” unvanı verilir.
Eğitimini tamamlayan ortodonti uzmanları kliniklerde çalışabilir ya da kendi kliniklerini açabilirler. Ortodonti uzmanı olmak isteyen kişilerin gerekli eğitimi almasının yanı sıra, , öngörü sahibi olmaları, insanlarla iyi iletişim kurabilmeleri, el becerilerinin gelişmiş olması, mesleğinin yeniliklerini takip edebilmeleri gerekmektedir.
Diş hekimliği alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte ortodonti alanı yoğun talep görmektedir. Dişlerin büyümesini ve çene gelişimini yönlendirme, çocuklardaki kötü alışkanlıkları giderme, diş çürüklerinin ve kayıplarının önüne geçme durumlarında da büyük bir role sahiptirler.
Ayrıca dişlerin doğallığını sağlamanın yanı sıra bebeklerde dudak damak yarıkları, ağız ve çene düzeni, erişkinlerde uyku apnesi, çene eklemi gibi tedavileri de gerçekleştirmektedir.
Ortodontist Görev ve Sorumlulukları
Bazı geleneksel diş hekimi görevlerinin yanı sıra, ortodontistler de ağız, çene ve yüz şeklinde uzmandır. Görevleri aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:
- Hastaların incelenmesi
- Sözlü iletişim
- Ağız, diş ve çenelerde anormalliklerin değerlendirilmesi
- Diş röntgenleri ve diş kalıpları gibi teşhis araçlarının kullanılması
- Birden fazla, görünüşte ilgisiz belirtileri bağlamak
- Yüz ve ağız kaynaklı sorunların teşhisi
- Düzeltici tedavi önerme
- Düzeltici tedavinin ilerlemesinin izlenmesi
- Diş telleri ve çeneler için diş telleri teknolojisi ve diğer düzeltici aletler hakkında güncel bilgiler
En sık reçeteli parantez ile ilişkili olmasına rağmen, ortodontistler bundan daha fazlasını yaparlar. Hastaların dişlerin ve alt çene kemiğinin yanlış hizalanmasından kaynaklanan sorunları düzeltmesine ve önlemesine yardımcı olurlar, çünkü bu konular vücutta daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Bu nedenle, ortodontistler, hastaların diş ve çene kaslarının boyun ve omurgadaki boşluklara veya sorunlara neden katkıda bulunduğunu belirlemelerine yardımcı olmanın anahtarıdır. Bu çalışma alanı sizi ilgilendiriyorsa, vücudun kötü diş ve çene hizalamasından nasıl etkilenebileceğini anlamanız önemlidir.
Ortodontist Becerileri ve Yeterlilikleri
Yukarıda belirtildiği gibi, ortodontistler diş hekimidir ve daha fazlası. Başarılı bir ortodontist olmak için geliştirmeniz gereken en önemli beceriler arasında:
Doğru Dental Aletlerin Belirlenmesi ve Uygulanması
Her ortodontik çözüm diş teli reçete etmek değildir. “Dental cihaz” terimi, hastanın sağlığını ve refahını iyileştirmek için ağız içine ve çevresine uygulanan tüm düzeltici enstrümanları ifade eder. Ortodontistler sıklıkla diş telleri, ağız koruyucuları ve tutucular kullanırlar.
Detaylara Dikkat
Hastanın tıbbi geçmişinde önemli bir bilgiyi fark etmemek hasta için olumsuz yankılara neden olabilir. Bir ortodontist olarak, hastanın diş ve tıbbi geçmişinin bilinmesi çok önemlidir.
Teşhis
Bir hasta genellikle bir diş hekimi ve / veya bir masör önerisinde bir ortodontisti ziyaret eder. Hastanın ağzında veya çenesinde, bu profesyonellerin sağlayabileceği acil çözümlerin ötesinde bir sorun olduğu anlamına gelir. Bir ortodontist olarak, genellikle diğer profesyoneller sorunu çözemedikten sonra birden çok semptomu bir kerede ele almanız istenecektir.
İzleme
Bazen, tedaviye girişene kadar sorun belirgin değildir. Bu nedenle, ilk tedavinin plana göre çalışmadığı durumlarda hastalar yakından izlenmelidir.
İş Görünümü
Ortodontistler için iş görünümü alışılmadık derecede zor olabilir. Diş teknolojisi geliştikçe, başlıca diş hekimliği konularının erken belirtilerini tedavi etme yeteneği, ortodontistler gibi tıp profesyonellerinin daha fazla doğrulukla daha fazlasını yapmalarını sağlar.
Sadece en iyi diş hekimleri ortodontist olabilir ve ortodontist olmak için gereken ek eğitim ve lisans birçok kişinin ilk etapta denemesini engeller. Bu sadece ülkenin iyi ortodontistlere olan ihtiyacını arttırır.
Çalışma Ortamı
Ortodontistler genellikle bir hastaneden ziyade kendi ofisleri dışında çalışırlar. Birçoğu ofis alanını diğer diş hekimleriyle paylaşacak ve birlikte çalışacaktır. Çoğu ortodontik çalışma genç insanlar üzerinde gerçekleştiğinden, ortodontistler çocuklar ve gençlerle rahatça çalışabilmelidir.
Çalışma Programı
Ortodontistlere olan talep yüksek olsa da birçok ortodontist hafif ve esnek bir programdan yararlanmaktadır. Bir ortodontistin acil veya başka bir son dakika senaryosunda hastalarını ziyaret etme şansı çok azdır. Bu nedenle, ortodontistler çoğunlukla randevusu olan hastaları görürler.
Bir Ortodontist için Kariyer Profili
Bazı genel diş hekimleri hastaları için ortodontik hizmetler yapabilirken, çoğunluk onları bir ortodontiste yönlendirecektir. Ortodontistler, çenelerinin ve dişlerinin işleyişini iyileştirmek, istenen diş görünümlerini elde etmek ve genel özgüvenlerini arttırmak için hastalarla birlikte çalışırlar.
Ortodontistler, hizalama ve oklüzyon sorunlarını belirlemek için hastaları, diş kayıtlarını ve röntgen ışınlarını inceler. En iyi tedavi planlarını belirlemek ve diş teli, hizmetli ve diğer diş cihazlarına sahip hastalara uymak için hastalara danışırlar.
Gerekli Eğitim
Ortodontist olabilmek için öğrencilerin dört yıllık diş hekimliği okulunu tamamlamaları gerekmektedir. Diş hekimliği okulundaki dersler, anatomi, fizyoloji ve mikrobiyolojinin yanı sıra diş anatomisi ve oklüzyon, pediatrik diş hekimliği ve diş materyalleri gibi ortodonti için daha spesifik olarak uygulanan sınıfları içerir.
Diş hekimliği öğrencileri geleneksel sınıf ortamlarında öğrenirler, ancak son iki yıllık çalışmalarında kliniklerde hastaları tedavi etmek için pratik deneyim kazanmaları gerekir.
Lisans Gereksinimleri
Uygulama yapabilmek için tüm ortodontistlerin devletleri tarafından lisanslanması gerekir. Bir diş hekimliği lisansı almak için, adaylar akredite bir diş hekimliği okulundan mezun olmalı, yazılı Ulusal Kurul Diş hekimliği Sınavlarını başarıyla tamamlamalı ve devlet klinik testlerini geçmelidir.