
Orman Endüstri Mühendisliği
Ağaçlardan elde edilen malzemeleri üretmek amacı ile kurulan fabrikaların tasarım ve işletmesinden sorumlu mühendislik dalı orman endüstri mühendisliği olarak tanımlanmaktadır.
Orman ürünlerinin üretim planlanmasından işletme finansmanına kadar mesleki bilgi doğrultusunda çalışan kişilere ise orman endüstri mühendisi denir. Orman ürünleri endüstrisinin yer aldığı her alanda görev yapabilirler.
Ormandan elde edilen ürünleri işleyerek kullanılabilir ürünlere dönüştürür, bu alanda fabrika ve atölyelerin kurulması, işletilmesi, imalat ve tasarımından da sorumludur.
Ayrıca ürünlerin standardizasyonu, kalite kontrolü ve pazarlanması konularında da görev yapmaktadır. Araştırma ve geliştirme hizmetleri ile iş ve zaman etüdü çalışmalarını yürütür.
İşletmenin verimliliğini arttırmak amacı ile çalışmalar yapar. Ürünlerin üretiminde kullanılan makinelerin bakım ve onarım işlemlerinin planını yapar.
Başarılı bir orman endüstri mühendisi olabilmek için matematiksel kavramlarla düşünebilme yeteneğine sahip, fen bilimleri, ekonomi ve işletme alanına ilgili ve bu alanda başarılı, mekanik yeteneğe sahip, ayrıntıları algılayabilme gücüne sahip olmak gerekmektedir.

Orman Endüstri Mühendisi Nasıl Olunur?
Orman endüstri mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık Orman Endüstri Mühendisliği lisans programından mezun olması gerekir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Orman Endüstri Mühendisliği diploması almaya hak kazanır. Eğitimin ardından serbest meslek mensupluğu sınavını geçerek ruhsat alınması gerekmektedir.
Orman endüstri mühendisi olmak isteyen kişilerin fabrika, atölye vb. kapalı alanlarda çalışabilecek fiziki yeterliliğe sahip olması, iş ve zaman yönetimini yapabilmesi, detaylara önem vermesi, ekip çalışmasına yatkın olması, ticari işlem prosedürleri hakkında bilgi sahibi olması, temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olması gerekir.
Orman endüstri mühendisleri hammadde temini ve üretimden, pazarlama ve satışa kadar değişik birimlerde çalışabilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DPT, TÜBİTAK, TSE gibi çeşitli kamu kuruluşlarında görev yapma imkanına sahiptir.
Orman Endüstri Mühendisinin Görevleri
Orman ürünlerinin işlenmesinden pazarlanmasına kadar tüm süreçlerden sorumlu olan orman endüstri mühendislerinin görevleri şunlardır;
- Fabrika ya da atölye adına, satın alınacak ağaç türlerini seçerek satın alma işlemlerini gerçekleştirmek
- Orman ürünlerini işleyecek tesislerin tasarımını oluşturmak
- Orman ürünlerini işleyecek tesislerin kurulması ve işletilmesi için gerekli çalışmaları yürütmek
- Ağaç hammaddesini işlemek
- Değerleme, ölçme ve analiz süreçlerini denetlemek
- Endüstriyel süreçleri oluşturmak, yapılandırmak ve geliştirmek
- İşlenecek orman ürünleri için standartlar saptamak ve ürünlerin kalitesini denetlemek
- Süreç simülasyonları oluşturmak
- Kalite, yöntem, maliyet gibi konular ile ilgili testler geliştirmek ve uygulamak
- Risk değerlendirmelerini yürütmek
- Kesme ve soyma kaplama üretiminde teknik hizmet vermek
- Üretim ve kalite oranlarını artırabilecek en iyi uygulamaları araştırmak
- İşlenecek ürünün üretim ve satışı için pazarlama araştırmaları yapmak
- Süreçlerin performansını izlemek ve geliştirmek için metrikler geliştirmek
- Ormanın ana ürünü olan tomruğun keresteye dönüştürülmesi için çalışma yapmak
- Yonga levha, lif levha, çimentolu yonga levha üretiminde çalışmaları koordine etmek
- Stok kontrolü yapmak
Orman Mühendisliği Kariyeri Artıları ve Eksileri
Orman mühendisliği kariyerleri inanılmaz avantajlarla gelebilir, ancak iş herkes için ideal değildir. Orman mühendisliğinde çalışmanın hem olumlu hem de olumsuz yanlarını anlamak önemli bir adımdır.
Orman Mühendisliği Artıları
Dışarıda çalışmak.
Birçok insan orman mühendisliği kariyerine sıcak bakar çünkü önemli miktarda dış mekan çalışması vardır. Sadece bu değil, aynı zamanda çalışma masaları veya kabinleri görünmeyen güzel alanlardır.
Çevre sağlığına katkıda bulunursun.
Birçok orman mühendisliği kariyerinin önemli bir kısmı, doğal alanların sağlıklı kalmasını sağlamak veya yayılma, iyileştirme, uyumluluk ve yangını önleme yoluyla sağlığı iyileştirmeye yardımcı olmaktır.
Eşsiz ve ilginç teknolojiler kullanın.
Birçok orman mühendisliği kariyeri, çalışanlara alana özgü teknolojileri kullanma fırsatı vererek, diğer profesyonellerin sahip olmadığı bilgi ve becerileri kazandırır.
Sorunları çözmek için özel bilgileri kullanın.
Orman mühendisliğinde olanlar genellikle problemleri çözmek için farklı türdeki bilgi ve becerileri bir arada kullanırlar. Birçok insanı ve vahşi yaşamı etkileyen büyük ölçekli sorunları çözmek için özel uygulamalı çalışma, teori ve veri analizi kullanmak son derece tatmin edici olabilir.
Orman Mühendisliği Eksileri
Tüm hava koşullarında çalışma.
Birçoğu için, dışarıda çalışmak açık bir faydadır, ancak dış mekanın değişken ve öngörülemez olabileceğini unutmayın. Kötü hava koşullarında veya istenmeyen koşullarda bile, orman mühendisleri işi bitirmelidir.
İş tehlikeli olabilir.
İster orman yangınları, kontamine alanlar, buzlu yollar, kaya slayt alanları veya motorlu testereler ile ilgileniyor olun, ormancılıkta olanların genellikle tehlikeli ve zor işler yapmaları beklenir.
Farklı vahşi yaşam türleri ile başa çıkmak.
Ayılar ve dağ aslanları bazı orman mühendisliği kariyerleri için kesinlikle bir gerçeklik olabilirken, böceklerin, zehirli bitkilerin ve daha az zararsız karışıklıkların hepsinin ormancılık kariyerlerinin sinir bozucu veya hoş olmayan kısımları olabileceğini hatırlamak önemlidir.
Görevler çok yorucu olabilir.
Birçok orman mühendisi güç ve dayanıklılık gerektiren son derece zahmetli işler yapar. Ayrıca, orman mühendisleri zihinsel olarak da yorabilecek eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kullanırlar.