Optisyenlik

Optisyenler, göz doktorları tarafından tanısı konmuş ve görme bozukluklarının giderilmesi için reçetesi yazılmış gözlük numarası, lens numarası ve optik araçları hazırlayan ve hastaya teslim eden görevlilerdir.

Farklı iş yerlerinde çalışabilirler ya da kendi iş yerlerini açabilirler. Ülkemizde bulunan tüm gözlükçülerin en az bir optisyen çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu nedenle oldukça rağbet gören mesleklerden biridir. Optisyen olabilmek için üniversitelerin Optisyenlik ön lisans eğitimini almış olmak gerekir. Hastaya doktorun yazdığı gözlüğü vermekle sorumlu olan optisyenler aynı zamanda gözlük montajı ve onarımından da sorumludurlar.

Doktor tarafından hazırlanan reçeteye uygun gözlük numarası ile hastanın seçtiği cama uygun gözlük montajını hastanın yüzüne uygun olacak şekilde ayarlar.

Optisyen olmak isteyen kişilerin dikkatli olması gerekir. Çünkü malzemelerin doğru bir şekilde hazırlanabilmesi için dikkat oldukça önemlidir. Ayrıca sabır gerektiren bir iştir.

Göz hastalıklarının artması ile buna paralel olarak optisyenlere olan ihtiyaçta artmaktadır. Optisyenler çalıştıkları gözlük mağazalarında müdür olarak görev yapabilme yetkisine sahiptir.

Ayrıca göz sağlığı laboratuvarlarında, göz sağlığı ile ilgili özel sağlık kurumlarında ve özel hastanelerde de görev yapabilmektedirler.

Optisyen Nasıl Olunur?

Optisyen olabilmek için yükseköğrenim kurumlarının Sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında optisyenlik ön lisans bölümlerinden mezun olmak gerekiyor.

Bunun için lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak ardından ise üniversite sınavına girilmesi gerekir. Üniversite sınavından optisyenlik için yeterli puanı alan adaylar yükseköğrenim kurumlarının optisyenlik bölümünde öğrenci olmaya hak kazanır. 2 yıllık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler optisyen unvanı almaya hak kazanır.

Optisyen olmak isteyen kişilerin mesleğe yeterince ilgi duyması gerekir. Ayrıca fizik biyoloji gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü optik ışıklar konusu fizik konusudur ve optisyenlerin bu konuda bilgi sahibi olması gerekir.

En önemli kriterlerden biri ise kişinin psikolojik olarak mesleğe uygun olmasıdır. Ellerini ve parmaklarını koordineli bir şekilde kullanabilmelidir. Ellerin pratik şekilde kullanılması gözlük yapımında olumlu sonuçlar gösterecektir.

Optisyen olmak için belirlenen tüm kriterlerin yanı sıra prosedürler dahilinde ilerlemesi ve kanuni anlamda yönetmeliklere uygun olarak hareket etmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir