Mekatronik Mühendisliği

Günümüz teknolojisinin gelişmesi, özellikle bilgisayar, yazılım, makine, elektronik mühendisliğinin kazandığı hız sonucu bunların birleşimi ile yeni mühendislik dalları ortaya çıkmaya başlamıştır.

Mekatronik mühendisliği, hassas ve akıllı ürün tasarımında, taleplere cevap vermek ve problemlere karşı çözüm üretmek amacı ile bilgisayar, elektrik elektronik ve makine mühendisliği dallarının birleşiminden oluşan çağımızda yeni yeni gelişim gösteren bir mühendislik dalıdır.

Problemleri belirleme, modelleme, çözme, analiz etme, formüle etme, becerisi gösteren teorik ve pratik bilgilerle donatılmış mekatronik mühendisliği alanından mezun olmuş kişilere ise mekatronik mühendisi denir.

Ekonomik anlamda öz kaynakları ve iş gücünü iyi kullanabilen mekatronik mühendisleri, çevresel gerçekleri göz ardı etmeden günümüz teknolojisine ayak uydurarak mühendislik üretkenliğini kullanarak teknolojik tasarımlar gerçekleştirmektedirler.

Dünyada oldukça geniş bir uygulama alanına sahip mekatronik mühendisliği, insan hayatında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Mekatronik ürünler, ürünün çalışması için gerekli mekanik gücü oluşturmak için motor sistmelerine, bu gücü aktarmak için ise mekanik sistemlere, sistemdeki değişiklikleri algılamak için sensörlere, sitemin kontrolünü sağlamak için mikroişlemcilere ve tüm bu sistemi denetlemek amacı ile de bilgisayar programlarına ihtiyaç duymaktadır.

Tüm bu aşamalarda da makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliği dalları devreye girmektedir. Ortamı gözlemleyen ve ortamdaki değişimlere algılayarak yorumlayan bir sisteme sahip mekatronik ürünlerin işlevselliği basit değil, çeşitli şartlara ayak uydurabilen yetenekli bir sisteme sahiptir.

Mekatronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Günümüzün önemli mühendislik dallarından biri olan mekatronik mühendisi nasıl olunur? Mekatronik mühendisi olmanın temel şartı mekatronik mühendisliği eğitimi görmüş olmaktır. Bu nedenle lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavına girerler.

Üniversite sınavının sayısal alanından yeterli puanı alan öğrenciler tercih döneminde 4 yıllık (hazırlık eğitim olan üniversiteler için 5 yıllık) üniversitelerin mekatronik mühendisliği bölümleri için tercih yaparlar.

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenci puanının yeterli olduğu ve tercih verdiği üniversitenin mühendislik fakültesinde mekatronik mühendisliği bölüm öğrencisi olarak eğitim hayatına devam eder. Eğitim süresince mühendisliğin temeli fizik ve matematik ile birlikte ağırlıklı olarak alanı ile ilgili dersler görmektedir.

Üniversitelerin mühendislik fakülteleri için yeterli puanı olmayan adaylar için bir diğer alternatif ise, üniversitelerin 2 yıllık:

  • Endüstriyel Otomasyon
  • Kontrol Sistemleri Teknolojisi

Mekatronik bölümlerinden birini tercih etmektir. 2 yıllık ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık mekatronik mühendisliği bölümüne geçiş yapabilmektedir.

Eğitim süresini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler mekatronik mühendisliği diplomasını alarak mekatronik mühendisi unvanına sahip olurlar.

Eğitim süresi boyunca eğitimin yanı sıra projeler geliştirmek kurslara gitmek kendini geliştirmek alanda ilerlemek ve iş hayatı için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Başarılı bir mühendis olmak için mühendislik diplomasına sahip olmak yeterli değildir.

Mekatronik Mühendisliği farklı uzmanlık alanları gerektiren bir alan olduğundan dolayı bu alanlarda da çalışmalar yapmanı gerekir. Makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliği alanlarının birleşimi olan mekatronik mühendisliği alanında başarılı olabilmek için bu bölümlere ilgi duymak gerekir.

Mekatronik Mühendisleri Ne İş Yapar?

Uygulama ve çalışma alanları ise oldukça geniş olan mekatronik mühendislerinin çalışma alanları ile ilgili örnek verecek olursak;

  • NC, CNC, AC, hızlı prototip üretim ve otomatik üretim tezgahları,
  • Araçlarda yer alan ABS fren sistemleri,  güç sistemleri deneti, hava yastığı güvenlik sistemleri, sürüş ve seyir denetimi, uzaktan kumandalı kapı kilitleri
  • Tıbbi cihazlar
  • Kaynak robotları
  • Hava taşıtları sistemleri
  • Çamaşır, bulaşık otomatik buz ve benzeri makineler
  • Laboratuvar cihazları
  • Garaj kapısı otomatik açma sistemleri
  • Güvenlik sistemleri
  • İklimlendirme denetim sistemleri
  • CD okuyucu ve yazıcıları, lazer yazıcılar, sabit disk kafa konumlayıcıları gibi bilgisayar parçaları
  • Elektronik cihazlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir