
Matematik Öğretmeni
Tarih boyunca insan hayatını kolaylaştırmak açısından büyük rol oynamış matematik, önemini yüzyıllar boyunca sürdürmüştür. Hayatımızın hemen her safhasında yer almaktadır.
Etrafımızda göreceğimiz en ufak bir cihaz ya da eşya da icat edilmiş üretilmiş hemen her şeyde bir matematik hesabı bulunmaktadır. Özellikle mühendislik alanının olmazsa olmazlarındandır. Okullarda öğrencilere matematik dersi vermekle mükellef kişilere matematik öğretmeni denir.
Öğrencilerin matematiksel kavramlarının gelişmesine yardımcı olarak eleştirel düşünme yeteneklerinin gelişmesini sağlamaktadır. Birçok öğrencinin korkulu rüyası şüphesiz ki matematik dersidir.
Günümüzde anaokulundan üniversiteye kadar matematik dersi farklı kademelerde görülmektedir. Matematik öğretmenlerinin görev ve sorumlulukları görev yaptığı eğitim seviyesine göre değişmektedir.

Bir ilkokul öğretmeni ile üniversite de eğitim veren bir hocanın sorumlulukları birbirinden farklıdır. Genel olarak matematik hocalarının sorumluluklarından bahsedecek olursak;
- Ders verdiği öğrencilere matematiksel formülleri ve terminolojilerini öğretmek
- Öğrencilerin davranış standartlarını oturtmak ve eğitime bu standartlar çerçevesinde dem etmek
- Öğrencilerin derse olan ilgisini ve dersteki ilerlemesini proaktif bir biçimde ailelerine bildirmek
- Öğrencilerin matematiksel problem çözme becerilerinin gelişmesini sağlamak
- Öğrencilere matematiğin hayatımızdaki önemini, diğer birçok bilimsel beceriye olan faydasını ve yardımını anlatmak
- Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini takip etmek
- Öğrencilerin matematik becerisinin der standartlarına uygunluğunu değerlendirmek
- Temel eğitim standartları doğrultusunda müfreadata uygun ders planı hazırlamak, geliştirmek ve yürütmek
- Öğrencilerin dikkatini toplamak ve dersi sevdirmek için öğretim materyalleri tasarlamak
Matematik Öğretmeni Nasıl Olunur?
Matematik öğretmeni olmak için üniversitelerin 4 yıllık Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekir. Ayrıca üniversitelerin Matematik, Bilgisayar ve Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olup formasyon alan kişiler de matematik öğretmeni olmaya hak kazanır. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrencilerin üniversite sınavına girmesi gerekmektedir.
Üniversite sınavının sayısal alanından yeterli puanı alan öğrenciler üniversitelerin 4 yıllık Matematik Öğretmenliği, Matematik, Bilgisayar ve Matematik Mühendisliği bölümlerinden birini tercih edebilir.
Eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler matematik öğretmenliği diploması almaya hak kazanır. Matematik öğretmeni olmak isteyen kişilerin lise eğitiminde sınava iyi bir şekilde hazırlanması ve sayısal konulara ağırlık vermesi gerekir.
İyi bir matematik öğretmeni olmak için matematiği sevmek şarttır. Sayılara karşı özel bir ilgisi bulunmalı, çünkü bütün öğrencilik hayatı ve meslek hayatı bu sayıların oluşturduğu problemleri çözmek ile geçecektir.
Matematik öğretmeni olarak göreve başlayabilmek için KPSS sınavından yeterli puanı alması ve atanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra özel okullarda ya da dershanelerde de görev yapabilmektedir.
Matematik öğretmenlerinin:
- Özverili ve sabırlı olması
- Zamanı iyi yönetebilecek
- Bilgiyi iyi bir şekilde aktarabilecek,
- İletişimi kuvvetli,
- Kendini ifade edebilen,
- Çözüm odaklı ve dikkatli,
- Öğrencilerin farklılıkları doğrultusunda tüm öğrencilerin derse katılımını sağlayacak özveride olması gerekmektedir.