Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

Maddenin en küçük birimleri üzerinde çalışmaların yapıldığı en küçük parçacığın dahi kontrol edilebilmesini sağlayan bilim dalı nanoteknoloji bilimidir. Nanoteknoloji sayesinde görünmez malzemeler, gerçekte katı olan akışkan malzemeler ve insan dokusu, hücresi ve organı üretilebilmektedir.

Biriken bilgi ve deneyimle nanoteknolojinin boyutları tahmin edilemeyen bir noktaya varmaktadır. Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği maddenin en küçük yapı taşına kadar inip üzerinde çalışan mühendislik dalıdır. Laboratuvar ortamında çalışan nanoteknoloji mühendisi, yaptığı deneyin sonuçlarını açıklamalı ve gerekli çıkarımı yapmalıdır.

Deneyin doğru olması durumunda rapor tutmalı ve yeni ürünler geliştirilmelidir. Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi fizik, kimya ve biyoloji anabilim dalları ile iş birliği içerisinde çalışmalıdır. Aynı zamanda tıp bilimine de yardımcı olan nanoteknoloji, bilimsel araştırmalar kapsamında kendini kanıtlamıştır.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Nasıl Olunur?

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisiolmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir.

Nanoteknoloji mühendisi olmak isteyen kişilerin iletişim, sunum ve sayısal beceriye sahip, ekip çalışmasına yatkın ve proje yönetim becerisine sahip, öz motivasyon sahibi, sabırlı, karmaşık konularla başa çıkabilecek yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.

Nanoteknoloji mühendisleri, TÜBİTAK, ARGE çalışmalarında, askeri savunma sisteminde, devlet laboratuvarlarında, beyaz eşya, havacılık, elektronik, kozmetik, otomotiv gibi biyomedikal sektörlerde çalışma imkanına sahiptirler.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisinin Görevleri

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisinin görev ve sorumlulukları şunlardır;

  • Malzeme seçimine karar vermek
  • Metalik, seramik, polimerik, kompozit, yarı iletken, enerjik, elektronik, optik malzeme ve sistemlere uygun tasarım yapmak
  • Üretim sürecini belirlemek ve sürecin gelişimini takip etmek
  • İlk örneklerin, prototip üretimlerin testlerini yapmak
  • Üretimlerin karakterizasyon planını yapmak
  • Kullanılan malzemelerin eksik özelliklerini geliştirmek
  • Daha düşük maliyette malzemelerin kullanılmasını sağlamak
  •  Yeni üretim yöntemleri bulmak ve çeşitli deney düzeneklerini tasarlamak
  • Yeni malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ilgili testler yaparak değerlendirme yapmak
  • Kullanılan malzemelerin nanoboyutlardaki karakterizasyonu için test yapmak
  • Yeni geliştirilmiş malzemelerin büyük ölçekli üretimi için yöntem tasarımı yapmak
  • Alanın faaliyetleri ile ilgili teknik şartname hazırlamak ve raporlamak

Nanoteknoloji Mühendisi Ne Yapar?

Bir nanoteknoloji mühendisi, sağlık, bilim, teknoloji ve çevrenin yüzünü moleküler düzeyde değiştirebilecek yeni şeyler öğrenmeye çalışır. Kirleticileri test ederler, gıdalarımızı ve ilaçlarımızı zenginleştirmek için tozlar oluştururlar ve DNA’nın en küçük parçalarını incelerler. Vücuttaki hücreleri, proteinleri ve diğer kimyasalları bile manipüle edebilirler.

Nanoteknoloji mühendisleri gelişmiş malzemeler alıp yeni ve heyecan verici bir şeye dönüştürürler. Bir zamanlar ağır bir buluşun daha az ağırlık ile daha iyi çalışmasını sağlayarak nesneyi çok daha verimli hale getirebilirler. Ayrıca hava, toprak ve sudaki kirleticileri test etmek için yenilikçi yollar oluşturarak çevreyi izlemenin ve iyileştirmenin yeni ve geliştirilmiş yollarını oluşturabilirler.

Nanoteknoloji mühendisleri, tıp alanında çalışmayı, moleküler düzey kadar küçük bir ölçekte sorunları çözebilecek ve böylece tıbbın yüzünü sonsuza dek değiştirebilecek yeni araçlar oluşturarak da çalışabilirler. Bio sistemlerle ilgili olanlar, test ve manipülasyon için en küçük miktarlarda DNA veya diğer biyolojik fragmanları depolamanın yollarını oluşturacaktır.

Nanoelektronik ile çalışan nanoteknoloji mühendisleri, daha fazla elektronik atık olmadan daha büyük ürünler yapabilen ürünler yapmak için daha küçük, daha verimli yongalar, kartlar ve hatta daha küçük bilgisayar parçaları yaratacaktır.

Sahne arkasında, bu mühendisler evrak ve ayrıntılı açıklama yazma konusunda iyi olmalıdır. Spesifik deneylerinde bulgularını açıklayan son derece ayrıntılı raporlar yazmaktan sorumludurlar.

Nanoteknoloji Mühendisinin Çalışma Alanı Nasıldır?

Nanoteknoloji mühendisleri bilimsel ekipman ve bilgisayarlarda en son teknoloji ile çalışmaktadır. Nanoteknolojideki tüm çalışmalar mikroskobik olduğundan, işyerinin mühendisin çıplak gözle görülebilenden çok daha küçük şeyleri görmesine izin verecek birçok farklı yüksek teknoloji mikroskopu içermesi beklenebilir.

Bu alanda ayrıntılara dikkat etmek çok önemlidir ve işyeri, dikkat dağıtıcı her nesnenin uzaklaştırılması ile bunu kolaylaştırır.

İşyeri büyük olasılıkla bir bilim araştırma tesisi, bir ilaç şirketi veya bir tıbbi malzeme ve ekipman şirketi içinde olsa da, yarı iletken üretim şirketleri için çalışan birçok mühendis vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir