
Kuyumcu Nasıl Olunur?
Kuyumcu, altın, gümüş gibi kıymetli madenleri estetik bir dokunuşla şekillendirir ve kıymetli taşlarla işleyen kişidir.
Kuyumcunun Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Yapılacak süs
eşyalarının tasarımını yapar ve bunları resmeder.
Yapılacak olan ürünün kalınlık ve boyunu hesaplar. - Platin, altın, gümüş gibi ana malzemeleri eritir ve önceden hazırladığı kalıba döker. Kalıptan çıkan parçaları ise tasarıma uygun şekilde, dövme, delme, basınç altında tutma, inceltme işlemleri uygulayarak şekil verir.
- Tıraşlama, parlatma, temizleme işlemlerinden sonra kimyasal boyalarla ortaya çıkardığı ürünün yüzeyini düzeltir.
- Parçaları bozulmuş olan takımların tamir işlerini üstlenir.
- Altın alım satımı işlemlerini gerçekleştirir.

Kuyumcu Olabilmek İçin Gerekli Olan Yetkinlikler Nelerdir?
- Kuyumculuk mesleğini yapacak kişinin şekilleri algılama, el ve gözlerini iyi bir şekilde kullanabilme, bir resmin ayrıntılarıyla hatırlayabilme farklı mücevher modelleri tasarlayabilme, tasarladığı modelleri resmedebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
- Kuyumcular özenli ve sabırlı kişiler olmalıdır.
Kuyumcuların Çalışma Alanları
- Kuyumcuların çalışma ortamları genel itibariyle atölyelerdir. Çalışma ortamları genelin üstünde bir sıcaklığa sahiptir. Bazı dönemler çalışma alanını ağır madeni kokular alabilir. Kuyumcular odasıyla, atölye çalışanları ve meslektaşlarıyla sürekli olarak iletişimdedir.
- Geleneksel metaller ile tasarlanmış ziynet eşyası ve takıya ülkemizde büyük ilgi duyulmaktadır. Bu yüzden iç piyasa oldukça hareketlidir. Meslek personeli bir başka kişinin yanında da çalışabilir veya kendi iş yeri de kurabilir.
- Kuyumcular, ana işlemleri ve değişiklikleri yakından takipte olmalı ve ustalıklarını kanıtlamak zorundadırlar.
- El kuyumculuğu işlemleri atölyelerde gerçekleşmektedir. Altın kaplama işlemi seri üretim de yürütülmektedir. İlerleyen yıllarda teknolojik gelişmeyle birlikte, ustalıkların tasarladıkları parçaları yansıtan kendini yetiştirmiş uzman elemanlara oldukça ihtiyaç duyulacaktır.
- Meslek elemanlarının bir kısmı imalat bölümünde çalışırken, diğer kısmı satış alanında çalışacaktır. Hatta kimileri iki alanı birlikte yürütmektedir.
Kuyumculuk İçin Gerekli Eğitim Durumu Nedir?
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda talep olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin kuyumculuk teknolojisi alanı Takı İmalatı (Kıymetli Metal ve Taş İşlemeciliği) bölümünde kalfalık ve ustalık eğitimleri verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik liselerde de aynı alan üzerinde meslek eğitimi verilmektedir.