
İnsan Kaynakları Uzmanı
İnsan kaynakları, çalışanlar ve şirket yönetimi arasında köprü görevi görmektedir. Bu departmanda uzmanlaşmış kişiler şirket çıkarlarına en büyük katkıyı sağlarlar.
İnsan kaynakları uzmanı, organizasyon, muhasebe, satın alma, kalite kontrol gibi birimlerine de destek olur. Çalışanların ve firma yönetiminin kendini daha güvende hissetmesini, şirketlerin kâr marjını artırıcı etki sağlaması dolayısıyla birçok sektörde insan kaynakları uzmanı bulunmaktadır. Bu yüzden oldukça talep gören bir meslek grubu içerisinde yer almaktadır.

İnsan Kaynakları Uzmanının Görevleri Nelerdir?
- Yeni istihdam edilecek personelle görüşmeler yapar ve görüşme neticesinde iş tanımlarını yapar. İstihdam edeceği departmanla ilgili ilgisini ve yeteneğini ölçer. Başvuruda bulunan adayın eğitim durumu tecrübelerini ve referans bilgilerini kontrol eder.
- Başvuruları onaylanan veya reddedilen adayları bilgilendirir.
- Şirket içerisindeki ekipmanların hangi departmana ait olduğuna dair bilgilendirmek.
- Personellerin tatil ve izin taleplerini değerlendirmek
- Raporlar hazırlamak
- Firmanın iş gücünü iyileştirecek planlamaları yapmak
- Şirket yönetimi ve personeller arasında ortaya çıkabilecek herhangi bir sorun anında arabuluculuk yapmak
- Çalışanların mesai ücretleri ve avans isteklerini değerlendirmek.
- Çalışanların performanslarını değerlendirmek
- Şirket içi disiplini sağlamak için aktif olarak personel ve yönetimle iletişim halinde olmak.
- Şirketin toplantı ve organizasyon gün ve saatlerini incelemek.
- Şirketin istihdam politikasının iş kanunlarına uygunluğunu sağlamak.
Kimler İnsan Kaynakları Uzmanı Olabilir?
İnsan kaynakları uzmanı olabilmek için en az lisans mezunu olmak gerekir. Üniversitelerin maliye, işletme, iktisat, kamu yönetimi, sosyoloji gibi bölümlerinden mezun olduktan sonra yetenekleriniz doğrultusunda kolayca insan kaynakları departmanında çalışabilirsinizolabilirsiniz.
Eğer üniversiteden yeni mezun olmuşsanız İnsan kaynakları uzamanı olabilmek için bilgi birikimine ihtiyacınız olacaktır. Bu süreci için bazı aşamalardan geçmeniz gerekir.
- İnsan kaynakları destek personeli
- İnsan kaynakları elemanı
- İnsan kaynakları sorumlusu – uzman
- İnsan kaynakları kıdemli uzman – Ekip lideri
- İnsan kaynakları müdürü
- İnsan kaynakları direktörü gibi mesleki aşamalardan oluşmaktadır.
Birçok şirketin en önemli kriterlerin başında yabancı dil gelir. Özellikle markasını uluslararası arenaya duyurmak isteyen firmalar yabancı dile oldukça önem verirler.
İnsan kaynakları uzmanı olmak için rakiplerinize göre daha öncelikli olabilmek için bazı sertifikaları almış olmak sansınızı yükseltebilir.
İnsan Kaynakları Uzmanı Sertifikaları Nasıl Alınır?
Bu tür sertifikaları alabilmek için mevcut birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Ancak çalışan veya öğrenci olanlar için kurslara katılım biraz daha zor olabilir. Bu yüzden günümüzde birçok kurum tarafından kullanılmakta olan uzaktan eğitim modeli sayesinde bu sertifikaları daha kolaylıkla alabilirsiniz.
Online kurslara katılmak için eğitim almak istediğiniz kurumun web sitesi üzerinde belli dönemlerde başvurular alınmaktadır. Başvuru esnasında eğitim ücretini yatırdıktan sonra öğrenciliğiniz onaylanır ve tarafınıza eğitim ataması yapılır.
Eğitimleriniz tamamlandıktan sonra ise sertifikalarınız kurum tarafından onaylanarak sizlere takdim edilmektedir.