Gıda Mühendisi

İnsanların hayatlarını devam ettirirken en çok ihtiyaç duydukları şey gıdadır. Bu nedenle gıda sektörü oldukça gelişmiş ve ihtiyaç duyulan bir meslek dalıdır. Tükettiğimiz gıdaların güvenilir olması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu noktada gıda mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Gıda mühendisi, tüketilen gıdaların gıda güvenliği standartları ve hijyen koşullarına uygun üretilmesi, paketlenmesi ve nakledilmesini denetleyen, aynı zamanda yeni ürün geliştirme fikirlerinde de katkıda bulunan uzmanlardır.

Gıda mühendislerinin temel görevlerinin yanı sıra çalıştığı kuruma göre de sorumlulukları ve görevleri değişmektedir. En önemli görevleri ise insan sağlığını hiçbir şekilde tehdit etmeyecek gıdaların üretilmesini sağlamaktır.

Gıda mühendisleri gıdanın ham maddeleri üzerinde analiz yapmak, gıda atıklarını geri dönüşüm yolu ile tekrar gıdaya çevirmek işlerinden de sorumludur.

Gıda mühendisliği sürekli gelişen ve yenliklere açık bir mühendislik dalıdır. Gıda mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Başta fabrikalar olmak üzere gıda ürünlerinin yer aldığı birçok yerde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar.

Kamu sektöründe ya da özel sektörde görev yapabilir. Gıda mühendislerinin;

  • Üretime hakim,
  • Kriz anında doğru ve hızlı karar verebilen,
  • İletişim yönü oldukça kuvvetli,
  • Maddelerin üretim süreçlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilecek kişiler olması gerekmektedir.

Gıda mühendislerinin kimya, fizik ve mikrobiyoloji gibi alanlarda görev yapan uzmanlar ile işbirliği içerisinde çalışması gerekir.

Gıda Mühendisi Olmalı Mıyım?

Tarım ve gıda bilimcileri olarak da bilinen gıda mühendisleri, işlenmiş gıdaları lezzetli, sağlıklı ve güvenli hale getirmenin en iyi yollarını oluşturmak için mühendislik kavramlarını mikrobiyoloji, kimya ve diğer bilimlerle birleştirir.

Üretimden dağıtıma kadar gıda üretiminin her adımından sorumludurlar. Ayrıca, gıdaların dağıtım için işlenmesi, paketlenmesi, saklanması ve depolanması için en güvenli ve en çevre dostu yollarını bulmak da onların görevidir.

Gıda mühendisleri ofis, laboratuvar veya üretim tesisi ortamında iyi çalışabilmelidir. Bu profesyonellerin sayısı giderek artmaktadır, ancak çoğunluğu gıda sektöründeki özel şirketler için çalışmaktadır.

Seyahat etmek gerekebilir, ancak bu profesyoneller genellikle tipik çalışma saatlerinde çalışırlar. Sahadaki işlerin, güvenli ve sürdürülebilir gıda bilimi teknolojilerine duyulan ihtiyaçla birlikte büyümesi beklenmektedir.

1. Adım: Kariyer Hedeflerini Belirleyin

Aday gıda mühendisleri hangi ortamda çalışmayı tercih ettiklerini belirlemeli ve eğitim ve kariyer hareketlerini buna göre planlamalıdır.

Gıda mühendisliği tipik olarak tarım ve gıda bilimi şemsiyesi altında olduğu için çeşitli seçeneklere sahiptirler. Mezunlar ilaç, danışmanlık, sağlık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi farklı endüstride çalışabilir.

2.Adım: Lisans Derecesini Tamamlayın

Gıda mühendisleri, tarımsal teknoloji, kimya, mühendislik veya benzer bir alan gibi ilgili bir alanda bir derece seçebilirler.

3. Adım: İleri Düzey Derecesi Kazanın

Üst düzey görevler üstlenmeyi planlayan gıda mühendislerinin genellikle gıda mühendisliği endüstrisinde en az birkaç yıllık deneyim göstermeleri gerekmektedir.

Ayrıca, yüksek lisans derecesi yönetim pozisyonlarına ilerlemek isteyenler için yararlı olabilir.

Tarımsal işleme, ilaç veya araştırma gibi endüstrinin belirli alanlarında üst düzey fırsatlarla ilgilenen mezunlar, yüksek lisans veya doktora eğitimi alırken deneyim kazanmak için bu alanlarda daha düşük seviyeli pozisyonlar aramanın yararlı olduğunu düşünebilirler.

Gıda Mühendisinin Görevleri

Restoran, fabrika, catering firması, laboratuvar ve ofis olmak üzere gıda ürünlerinin olduğu alanlarda görev yapabilen gıda mühendislerinin genel görevleri ise şunlardır;

  • Gıdaların sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işlenmesi, paketlenmesi ve korunması için yeni teknikler oluşturmak
  • Gıda üretim şirketleri için pazarlama ve teknik destek sunmak
  • Hijyen ve gıda güvenliği standartlarının karşılanmasını sağlamak
  • Görev yaptığı kurumdaki mevcut ekipmanı ve sistemleri değerlendirmek
  • Gıda numunelerini test etmek, incelemek ve rapor hazırlamak
  • Üretim ve performans değerlendirmesi yapmak
  • Yiyeceklerin içerisindeki katkı maddelerinin kullanımını kontrol etmek
  • Yeni ürün fikirleri geliştirmek ve mevcut gıda üretim tarifleri değiştirmek ve geliştirmek
  • Üretim için yeni ekipman ve sistemler tasarlamak, uygulamak
  • Projelerin özelliklerini ve kapsamını belirlemek

Nasıl Gıda Mühendisi Olunur?

Gıda mühendisi olmak isteyenlerin üniversitelerin 4 yıllık gıda mühendisliği lisans programından mezun olması gerekmektedir. 4 yıllık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin göreve başlayabilmeleri için Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Başkanlığı’na kayıt yaptırması gerekmektedir.

Kaydını yapan mühendisler her ay / yıl cüzi miktarda aidat ödemek zorundadır. Kaydını yapmayan gıda mühendisleri kamu ya da özel kurumlarda görev yapamaz. Ayrıca imza yetkisi de bulunmayacağından dolayı herhangi bir projeye imza atamaz.

Gıdanın üretiminden tüketimine kadar tüm süreçleri ayrıntılı bir şekilde takip eden gıda mühendislerinin sahip olması gereken nitelikler şunlardır;

  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak
  • Sayısal ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmak
  • Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda dikkat ve titizlik gösterebilmek
  • Bağımsız çalışabilme yeteneğine sahip olmak
  • Gelişmiş organizasyonel kabiliyete sahip olmak
  • Dinamik bir yapıya sahip olmak
  • Sorunlara karşı sabırlı ve anlayışlı olmak
  • Sorunların çözümü konusunda pratik olmak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir