
Geomatik Mühendisliği
Geomatik mühendisliği yeryüzünde yer alan aynı zamanda galaksileri de kapsayan konular ile ilgili uydu ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak ölçüm ve analiz yapılan ve tüm sürecin yürütülmesinden sorumlu mühendislik dalıdır.
Bazı mühendislik dallarının isimleri ve ilgi alanları mühendislik tanımı ile pek uyuşmamaktadır. Aslında mühendislik bir analiz ve kontrol sürecidir.
Geomatik mühendisi eski adı ile harita ve kadastro mühendisi, arazi parçalarının konum, biçim ve engebe yönünden fotoğraflarını yerden ve havadan çeker. Çektiği bu fotoğraflarla elde ettiği verileri haritada çizgiler halinde gösterir.
Ülkemizde 2009 yılında açılan bir bölüm olan geomatik mühendisliğinin tanınma ve kabullenme süresi biraz zaman almış olabilir. Geomatik mühendislerinin görevleri ise şunlardır;
- Mühendislik ve Madencilik Ölçümleri
- Arazi Yönetimi
- Arazi ve Hidrografi Ölçmeleri
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Uzaktan Algılama
- Coğrafi Bilgi Sistemlerinin oluşturulması
- Kırsal ve kentsel toprak düzenlemelerinin yapılması
- Yeryüzünün dört boyutlu olarak ölçülmesi,
- Kıta hareketlerinin belirlenmesi
- Tüm yatırım ve mühendislik hizmetlerinin altyapısının oluşturulması

Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur?
Geomatik mühendisi olmanın şartları: İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminin tamamlanmasından sonra üniversite sınavına girmek, sınavdan sayısal alanında yeterli puan almak gerekir.
Üniversite sınavından aldığınız puan ile istediğiniz üniversitenin geomatik mühendisliği bölümünü tercih ederek yerleşebilirsiniz. 4 ya da 5 yıllık eğitiminizi başarı ile tamamladıktan sonra aldığınız geomatik mühendisliği diploması ile geomatik mühendisi unvanına sahip olursunuz. Fakat bu başarılı bir mühendis olmak için yeterli değildir.
Eğitim hayatınız boyunca da kendinizi alanınızda sürekli geliştirmeniz projeler üretmeniz ve başarılı olmanız gerekir. Geomatik mühendisi olmak için 4 yıllık mühendislik fakültesi mezunu olmanın yanında başka bir alternatifiniz daha var.
4 yıllık bir mühendislik fakültesine yerleşmek için yeterli puanınız yoksa 2 yıllık harita ve kadastro yükseköğretim programından geomatik mühendisliği bölümüne Dikey Geçiş Dınavı (DGS) ile geçiş yapabilirsiniz.
Geomatik mühendisliği okumak isteyenlerde bulunması gereken özellikler
- Açık ve kapalı alan, büro ya da laboratuar gibi farklı çalışma alanlarına ayak uydurabilen
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen
- Çizim yapabilme yeteneğine sahip
- Takım çalışmasına yatkın
- Sabırlı, dikkatli, gözlem yeteneği olan