Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Gemi makineleri işletme mühendisliği, denizlerde yer alan gemilerin motor sistemlerinden elektrik üretim sistemlerine kadar her türlü mekanik, elektronik cihazların, kazanların, ana makine, yardımcı makineler ve kargo sistemlerin bakım onarım faaliyetlerinin gerçekleştirildiği mühendislik dallarından biridir.

Gemilerde bu görevi yapmakla yükümlü gemi makineleri işletme mühendisliği eğitimi almış kişilere ise gemi makineleri işletme mühendisi denilmektedir.

Gemilerde en önemli görevleri gerçekleştirenler bu mühendislerdir. Gemi makineleri işletme mühendisleri gemilerde ya da tersanelerde çalışma imkanına sahiptir. Gemi makineleri işletme mühendislerinin gerekli eğitimi alması gerekmektedir.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

Gemi makineleri işletme mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık mühendislik fakültelerinin ilgili bölümünden mezun olması gerekmektedir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrencilerin üniversite sınavından sayısal alanda yeterli puanı alması gerekir.

Yeterli puana sahip öğrenciler mühendislik fakültelerinin gemi makineleri işletme mühendisliği dalı tercih edildikten sonra puanın yeterli olması durumunda üniversite yerleşmelerinde öğrenci üniversiteye yerleşir.

Ardından 4 ya da 5 yıllık eğitim süresince öğrenci bu alanla ilgili temel derslerin eğitimini almaktadır. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler açık deniz ve kara stajlarını yapmaktadırlar. Her biri 6 ay süren staj süresinin sonunda gemi mühendisi olmak için denizcilik bakanlığı gemi adamları sınav merkezinin yaptığı yeterlilik sınavlarına katılmak ve bu sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir.

Gemi mühendisi göreve ilk olarak vardiya mühendisi olarak başlamaktadır. 36 aylık görev süresi boyunca adaylar üç yıllık periyotlarla sınava tabi tutularak görev süresi sonunda yükseltme sınavına girer ve başarılı olduğu takdirde baş mühendisliğe kadar yükselme imkanına sahip olmaktadır.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Yeterlilik Sınavları

Gemi makineleri işletme mühendisi olmak isteyen kişilerin gerekli eğitim ve staj süresinin yanı sıra 2 aşamalı beden yeterliliği ve yüzme sınavı yeterlilik sınavlarına girmesi gerekmektedir.

Beden Yeterliliği Sınavı

Adaylar beden yeterliliği sınavında kısa bir parkurda basit jimnastik hareketlerinden oluşan bir teste tabi tutulmaktadır. İleri ve geri takla, düz bir çizgi üzerinde 10 metre yürüme, mekik, şınav, barfiks gibi jimnastik hareketleri yapılmaktadır. Bu sınavın amacı ise dayın yapabileceği hareketleri değerlendirmektir.

Yüzme Sınavı

Beden yeterliliği sınavının ardından adaylar yüzme sınavına tabi tutulmaktadır. Yüzme sınavında adayların yüzme bilgilerinin yanı sıra su korkusu olup olmadığı test edilmektedir. Her iki aşamayı da tamamlayan adaylar fakülte kısmını tamamlamış olur. Ardından kayıt için “Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu” alınması gerekmektedir.

Bu rapor Denizcilik Müsteşarlığı tarafından belirlenen hastaneler tarafından verilmektedir. Rapor adayın denizcilik mesleğini yapıp yapamayacağına dair bir takım sağlık kontrollerinden oluşmaktadır. Adayın raporunda denizde çalışmasına engel herhangi bir durumun olmaması durumunda kayıt işlemini tamamlamış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir