Fizyoterapist

Fizyoterapi, hareket bozukluğunu gidermek ve hareketliliği ve işlevi iyileştirmek için fiziksel müdahale yoluyla hastaların yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olan uzman bir tıp dalıdır.

Fizyoterapist; hareket sistemi bozuklukları, yaralanma, doğuştan gelen özür, hastalık ya da diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında hastaların özrü ve yeteneklerini, fonksiyonel imitasyonlarını, doktorun tanısına göre, ağrıyı özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri doğrultusunda fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesi amacı ile fizyoterapi ve rehabilitasyon programı yapan, uygulayan değerlendiren ve raporlayan sağlık personelidir.

Ayrıca sağlığı yerinde olan kişilerin ise sağlığını devam ettirmeleri amacıyla uygun egzersizler planlamaktadır. Hastaların tedavisinin durumunu ise doktorlara bildirirler.

Fizyoterapist Nasıl Olunur?

Fizyoterapist olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavına girerek sınavın sayısal alanından yeterli puanı almalıdır. Yeterli puanı alan öğrenciler fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümüne yerleştirilir.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler fizyoterapist unvanı alır. Fizyoterapist olmak isteyenlerin:

  • Fen bilimlerine karşı ilgili ve bu alanda başarılı olması,
  • Bedensel olarak güçlü ve dayanıklı olması,
  • Sabırlı,
  • Güler yüzlü,
  • Sorumluluk sahibi,
  • Dikkatli,
  • El becerisine sahip,
  • Empati kurabilme yeteneğine sahip,
  • Yardımsever kişiler olması gerekmektedir.

Fizyoterapistler, ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon hizmeti veren kuruluşlarda, huzur evlerinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, okullarda, spor kulüplerinde, evde bakım merkezlerinde çalışma imkanına sahiptir.

Çalışma alanları oldukça geniş olan fizyoterapistlerin iş bulma imkanları oldukça fazladır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hareketsizleşen toplumların bugün ve gelecekteki gereksinimleri fizyoterapi mesleğinin gelişimine katkı sağlamaktadır.

Fizyoterapistin Görevleri Nelerdir?

Hastalara fizyoterapi ve rehabilitasyon programı uygulayan fiyoterapsitlerin görevleri şunlardır;

  • Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetmek
  • Sırt ve boyun kireçlenmesi olan hastaların vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren cihazlar ile ısıtarak ardından farklı cihazlar ile uyararak sertlikleri yumuşatmak
  • Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlamak
  • Hastaların yaralanma ya da hastalık sonrasında vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetlemek
  • Hastalara işlev yetersizliği giderilemeyen ya da tamamıyla yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların kullanımını öğretmek

Neden Fizyoterapi?

Fizyoterapi bölümü okuyorsanız derslerle bol bol zaman geçirirsiniz, bu da uygulamayı uzmanlardan içeriden öğrenmenizi sağlar.

Öğrenmenin konferanslar ve seminerlerin yanı sıra, konuyu incelemek için eğlenceli pratik bir yönü bulunur. Probleme dayalı öğrenme, öğreticiler ve sonunda hastanelerde iş deneyimi.

Fizyoterapistin açık amacı, acı çekenlere yardım etmektir. Bir kişinin yaşam kalitesinde çok değerli değişiklikler yapabilir. Kistik fibroz ve artrit gibi ciddi sağlık sorunları fizyoterapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Fizyoterapi mesleki bir kariyer olduğu için özü bu gerçeği yansıtmaktadır. Konu alanında derece sunan dünyadaki birçok üniversite, öğrencilerine çeşitli sağlık hizmetleri ortamlarında klinik yerleşimler vaat etmektedir. Bu, teoriyi incelemek için harcanan her zaman bağlam vererek, öğrenmenizi eylem içinde görme şansı verir.

Fizyoterapi öğrencilerinin lisansüstü beklentileri oldukça yüksektir. Kurslar size her zaman talep olacak iyi beceriler sağlar ve bu nedenle resmi bir nitelik kazanarak geleceğinize yatırım yaparsınız.

Sporda kariyer yapmak çok zordur, ancak Fizyoterapi alanında bir derece için çalışarak bu alanda kendinize iyi bir kariyer sunabilirsiniz. Sporcu olamasanız da profesyonel bir spor takımı için, yaralanmalar konusunda uzman olarak çalışabilirsiniz.

Fizyoterapi Mezunu Olarak Hangi İşleri Yapabilirsiniz?

Fizyoterapinin kariyer geçişi açıktır ve eğer bir derece yapmaya karar verirseniz, bunu bir kariyer olarak kabul etmelisiniz. Bununla birlikte, alan boyunca birkaç farklı yol vardır.

Bir fizyoterapistin çalışabileceği özel iş alanları arasında geriatrik tıp, yoğun bakım, ruh sağlığı, ayakta tedavi gerektiren hastalar, ortopedi, pediatri ve inme hizmetleri bulunmaktadır. Bazı profesyonel kuruluşlar, Fizyoterapi mezunları için özel pozisyonlar sunmaktadır.

Fizyoterapist Olmak İçin 5 Neden

Fizyoterapi öğrencilerinden, sosyal medya da veya internet ortamındaki çeşitli platformlarda alınan geri bildirimler fizyoterapi bölümünü seçmelerinin 5 ana nedenini ortaya çıkarmıştır.

Çeşitli İş Fırsatları

Kaç yaşında olduğunuz, ne yaptığınız veya nereden geldiğiniz önemli değildir, çoğumuz yaşamımız boyunca fizyoterapiste bir iki ziyarette bulunacağız. Fizyoterapi hizmetleri için tutarlı bir talep akışı vardır, yani meslekte çalışanlar istihdam seçimleri söz konusu olduğunda seçim söz konusu olduğunda şanslıdır.

Bu bir klişe ama fizyoterapide kariyer söz konusu olduğunda dünya gerçekten bulunmaz nimettir. Kentsel, kırsal veya yurtdışına gitmeyi veya klinik uygulama, yaşlı bakımı veya spor endüstrisinde çalışmayı seçebilirsiniz.

Fizyoterapistler, spor tıbbı, nöroloji ve pediatri olsun, birkaç farklı alanda uzmanlaşabilir. Bir üniversite öğretim görevlisi veya araştırmacısı olarak bilgilerinizi yeni nesil fizyoterapistlere aktarabilirsiniz.

Ödül İşe Değer

İnsanların önceki benliklerine dönmelerine yardımcı olmak, özellikle işinizin insanların yaşamları üzerindeki fiziksel etkisini görebileceğiniz gibi, bu işin belirgin bir vurgulamasıdır. Kronik yaralanmalarla mücadele eden elit bir sporcu, spazm sırtlı bir genç veya tekrar yürümeyi öğrenen iyileşen inme kurbanı ile çalışabilirsiniz. Her iki şekilde de yaşamlarında derin bir fark yaratma potansiyeline sahipsiniz.

Özen ve Uzmanlık

Çalışmanızın sonuçları da sadece fiziksel değil. Hastalarınızın zihinsel sağlığı, hareketliliğin artması, ağrıda azalma ve yaşam kalitesinde genel iyileşme ile sonuçlanan tedaviden yararlanabilir. Bundan daha ödüllendirici ne olabilir?

Hepimiz sağlık çalışanlarının her gün garip ve yorucu zorluklarla karşılaşıldığını biliyoruz ve fizyoterapi farklı değil. Ofisinize girerken, bazılarının ağrı veya yaralanma ile sonuçlanan altta yatan koşulları ve rahatsızlıkları olan bir dizi hastanız olacak ve çeşitli hastalıklarını doğru bir şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

Ayrıca, tipik tedavi kurslarına cevap vermeyen hastalara veya diğer tıbbi uzmanlara yönlendirilmesi gereken vakalara da rastlayacaksınız. Ne gördüğünüzü asla bilemezsiniz, bu nedenle fizyoterapist olmak kesinlikle öngörülmeyenden korkanlar için değildir.

Çok Çeşitli Meslektaşlarınız Olacak

Fizyoterapi kariyerinizi nasıl gerçekleştirmeye karar verdiğinize bağlı olarak, ortopedik cerrahlardan yaşlı hastalara kadar çeşitli insanlarla çalışacaksınız.

Hastane veya rehabilitasyon ortamlarında çalışan fizyoterapistler, diğer tıp uzmanlarından oluşan bir ekiple iş birliği yaparlar. Buna kardiyologlar ve nörologlar, çocuk doktorları ve acil doktorları dahildir.

Klinik uygulamaya girmeyi seçerseniz, dokuz yaşındaki bir çocuğu kırık bir kolla tedavi etmekten Parkinson ile yaşayan yaşlı bir hastayı yönetmeye geçebilirsiniz.

Spor tıbbına girmeye karar verirseniz, meslektaşlarınız, bazı seçkin sporcular olacak ve kariyeriniz diğer sağlık profesyonellerinin ötesine geçecektir.

İş Olanakları Umut Verici

Fizyoterapi mesleğinde, ortalama tam zamanlı ücretin üstünde ve güçlü iş büyümesi öngörüsü nedeniyle büyük kazanç potansiyeli vardır.

İş Mesleği verilerine göre fizyoterapistler tüm iş ortalamasının üzerinde kazanç elde ederken, bu meslek önümüzdeki beş yıl içinde tahmini Sağlık Hizmeti sektörü patlamasında öngörülenden daha fazla kazanç getirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir