Fizyolog

Fizyoloji, canlıları meydana getiren doku ve organların görevlerini ve bunları yerine nasıl getirdiklerini araştıran bilim dalıdır. Fizyolojinin kelime anlamı physus ve logostan gelmektedir. Physus yaşam, logos ise bilim anlamına gelmektedir. Canlı organizmalardaki tüm yaşamsal işlevleri inceleyen bilim dalıdır.

İnsan vücudu ile ilgili problemleri çözmek amacı ile vücudun normal ve anormal durumlardaki fizyolojik etkileşimini ve biyolojik faaliyetlerini inceleyen kişiye fizyolog denir. Fizyoloji, moleküler düzeyden doku, organ, hücre, sistem ve organizma düzeyine kadar olan fonksiyonları ve bu fonksiyonların altında yatan mekanizmaları araştırmaktadır.

Doğada çok fazla canlı türü bulunduğundan ve tüm canlıların aynı anda yaşamsal işlevlerini incelemek mümkün olmadığından dolayı fizyoloji kendi içerisinde 3 ayrı dala ayrılmaktadır. Bunlar insan fizyolojisi, hayvan fizyolojisi ve bitki fizyolojisidir. Bu alanlarda aynı zamanda kendi içerisinde sinir sistemi fizyolojisi, kalp ve dolaşım sistemi fizyolojisi gibi dallara ayrılmaktadır.

Fizyolog Nasıl Olunur?

Fizyolog olmak isteyen kişilerin Tıp, Veterinerlik ya da Eczacılık fakültesi mezunu olması gerekmektedir. Oldukça zor olan bu bölümleri okumak isteyen öğrencilerin sayısal zekaya sahip, fizik, kimya, biyoloji, matematik konularında başarılı ve üniversite sınavında yeterli puanı alması gerekmektedir.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Farmakoloji Ana Bilim Dallarında yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ederek fizyolog olabilir. Tıp fakültesi mezunlarının tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girerek farmakoloji bölümünü kazanması ardından farmakoloji ana bilim dalı bulunan üniversitelerin açtığı doktora sınavını kazanması gerekmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi 3 yıl, doktora eğitimi ise 4 yıldır.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler tıp fakültelerinde araştırma görevlisi olarak da çalışmaya devam edebilir. Eczacılık fakültesi mezunlarının ise farmakoloji ana bilim dalı bulunan üniversitelerin açtığı yüksek lisans eğitim programını kazanması gerekmektedir. Eczacılık fakültelerinin yüksek lisans eğitim süresi 2 yıl, doktora eğitim süresi ise 4 yıldır.

Fizyolog olmak isteyenlerin, fen bilimlerine özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı, objektif, sabırlı ve yaratıcı, güçlü bir hafızaya sahip, konuyu derinliğine araştırmaya ilgili ve istekli kişiler olması gerekmektedir. Fizyologlar genellikle üniversitelerde, hastanelerde ve ilaç endüstrisinde görev yapmaktadır.

Fizyologların Görevleri Nelerdir?

Fizyologların işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine, mesleğin verimlilik ve kalitelerine gereklerine uygun, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir biçimde kullanarak yapması gereken görevler şunlardır;

  • Vücudun iç ve dış fonksiyonlarını araştırmak ve çevre şartları karşısındaki uyumunu incelemek ve verdiği tepkiyi gözlemek
  • Aşırı ve yetersiz beslenmenin yarattığı değişimi ve gelişimi takip etmek
  • Tıbbi cihazlarla kan basıncını, kalbin fonksiyonunu, sindirim boşaltım faaliyetlerini tespit etmek
  • Hücre fonksiyonlarında meydana gelen etkileşimleri incelemek
  • Olumsuz dış etkenlerin beyin işlevindeki değişimleri tespit etmek için örnek kişileri zeka testlerine tabi tutmak
  • Kişilerin işe olan yatkınlıklarını, çalışma hızlarını, verimliliklerini ve zeka kullanma derecelerini değişik şartlarda ölçerek tespit etmek
  • Elde edilen verileri insanın fizyolojik ve biyolojik problemlerinin çözümlenmesinde kullanmak

Fizyolog Olarak Ne Yapılabilir?

Fizyolojik bir bilim adamı hastane ortamındaki hastalarla doğrudan çalışır. Kardiyak Fizyoloji derecesi veya Klinik Fizyoloji derecesi gibi ilgili bir yeterlilikle, fizyolojik bilimlerdeki bir klinik bilim adamı (veya ‘sağlık bilimcisi’) hastaların iç organlarının ve vücut sistemlerinin işlevini test etmekten sorumludur.

Bu rol kardiyoloji, odyoloji, nöroFizyoloji, vasküler, oftalmik, gastrointestinal, yoğun bakım, ürodinamik, solunum ve konuşma ve dil terapisi gibi bölümlerde mevcuttur.

Doğrudan hastalarla çalışmak yerine laboratuvar bilimcisi olmayı tercih ediyorsanız, bir kariyeri ilaç veya biyoteknoloji bilimcisi olarak düşünün, Bir çok ülkede Fizyoloji derecesi olan mezunlar için ideal olan roller. Biyomedikal bilim adamları hastalıkları araştırırken, tıbbi araştırma bilim adamları yeni ilaçlar geliştirir ve klinik araştırma görevlileri uyuşturucu denemelerini pazara gelmeden önce organize eder ve yürütürler. Bir farmakolog, ilacın vücut üzerindeki etkisini inceler.

Sağlık, odyoloji alanında klinik bilim insanının işi de dahil olmak üzere Anatomi ve Fizyoloji mezunları için ana istihdam sektörüdür.

Bu, işitme problemlerini, denge sorunlarını veya kulak çınlamasını değerlendirmek ve tavsiye etmek için tüm yaş gruplarıyla çalışmayı içerir.

Klinik bir egzersiz fizyoloğu (bu genellikle bir Egzersiz Fizyolojisi derecesi gerektirse de), bu arada, hareket kabiliyeti veya kronik hastalığı olan insanlara yardımcı olurken, spor egzersiz fizyoloğu, vücutların egzersize nasıl tepki verdiği konusunda uzmanlaşır. Profesyonel ekipleri veya yarışmacıları eğitim, hazırlık ve yaralanmalarla uğraşmaları dönemlerinde desteklerler.

Fizyoloji Derecesi ile Neler Yapabilirsiniz?

Bir fizyoloji derecesi sizi bir laboratuvara veya klinik ortama sokmak için mükemmeldir, ancak başka hangi seçenekler vardır? Oldukça fazla!

Tıp ve insan vücudu bilginizle, şirketinizin ürünlerini satmak için ülkenin dört bir yanındaki organizasyonları ziyaret eden bir tıbbi satış temsilcisi olabilirsiniz. Bu iş, mükemmel iletişim becerilerine ve seyahat etmeye istekli olan birine uygundur.

Sağlık hizmeti ortamında, belki de İnsan Fizyolojisi derecesi ile çalışmak isteyen kişiler, fizyoterapist veya terapötik radyografinin rolü ile ilgilenebilirler.

Alternatif olarak, kardiyovasküler cerrahi yapan profesyonellerden oluşan bir ekipte çalışan perfüzyonist bir rol, sakin bir kafa ve kalp Fizyolojisi derecesi olan biri için ideal olabilir. Tüm bunlara ek olarak, eczacı, adli bilim adamı olma seçenekleri de vardır.

Anatomi iç vücudun yapısı ile ilgilenirken, Fizyoloji bu iç vücut sistemlerinin nasıl çalıştığının incelenmesidir ve patoloji hastalıkların etkileri ve nedenleri bilimidir. Patoloji ayrıca, öncelikle teşhis veya adli amaçlar için vücut dokusu örneklerinin laboratuvar incelemesine odaklanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir