
Fen Bilgisi Öğretmeni
Fen bilgisi öğretmeni görev yaptığı eğitim kurumunda fizik, kimya, biyoloji konularının yer aldığı fen bilgisi dersini veren öğretmenlerdir. İlköğretim okullarında görev yapmaktadırlar.
Fen bilgisi öğretmenlerinin ders verdiği öğrencilerin yaş gruplarının küçük olması nedeni ile iletişiminin kuvvetli olması gerekir. Çocukları sevmeli, gerekli sabır ve anlayışı gösterebilmelidir. Fen bilgisi öğretmenliğinin amacı fen bilgisi dersinin eğitimi konusunda eğitim ve araştırmalar yapacak öğretmenler yetiştirmektir.

Fen Bilgisi Öğretmeni Nasıl Olunur?
Fen bilgisi öğretmeni olmak isteyenlerin üniversitelerin 4 yıllık fen bilgisi öğretmenliği lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavına girerek tercih doğrultusunda ilgili bölüme girmeye hak kazanabilmektedirler.
Üniversite sınavının sayısal alanından yeterli puanı alan öğrenciler üniversitenin fen bilgisi öğretmenliği bölümünde eğitimine devam edebilir. Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler fen bilgisi öğretmenliği diploması alarak öğretmen olmaya hak kazanır. Ardından öğrenciler KPSS’ye girerek yeterli puanı aldıkları durumda atanır ya da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı özel bir eğitim kurumunda görev yapabilir.
Ayrıca üniversite eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden öğrenciler akademik kariyer yapabilir. Fen bilgisi öğretmeni olmak isteyenlerin:
- Üst düzey genel yeteneğe sahip
- Fen bilimleri alanına ilgi duyan ve bu alanda başarılı
- Mesleğin sorunları ile ilgilenen ve bu konuda çözüm bulmaya çalışan
- Gelişime açık
- İnsanlar ile iletişimi kuvvetli
- Sabırlı
- Dikkatli ve özveri ile çalışan kişiler olması gerekmektedir.
Fen Bilgisi Öğretmeninin Görevleri
Fen bilgisi öğretmenlerinin görev yaptıkları eğitim kurumunun çalışma programı doğrultusunda görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
- Öğrencilere tabi bilimler konusunda eğitim vermek
- Müfredat doğrultusunda eğitim vereceği yaş grubunun düzeyine göre yıllık çalışma programı yapmak
- Görev yaptığı eğitim kurumundaki diğer öğretmenler ile kurul toplantısı yapmak
- Öğrencilerin genel durumu ile ilgili değerlendirme yapmak ve bu değerlendirmeler sonucunda hazırladığı raporu idareye sunmak
- Günlük çalışma programı yapıp sınıfın günlük ders programına göre ders vermek
- Yapılacak laboratuvar çalışmalarını ve deney konularını test etmek
- Soru cevap yöntemi ile öğrencilerin dersi anlayıp anlamadıklarını test etmek
- Yapılan deney sonuçları doğrultusunda öğrenciler ile konu değerlendirmesi yapmak
- Alanı ile ilgili yenilikleri takip edip bunu öğrencilere duyurup öğrencileri araştırmaya sevk edecek ödevler vermek
- Müfredatta belirtilen sınav takvimi doğrultusunda öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmek amacı ile yazılı ya da sözlü sınav yapmak
- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçimlerine yardımcı olur,