
ERP Uzmanı Nasıl Olunur?
ERP (kurumsal kaynak planlama) şirketlerin iş süreçlerinin sisteme birleşik bir şekilde entegresini sağlamak için tasarlanmış yazılım sistemidir. Bu yazılım sisteminin işleyişi hakkında gerekli donanım ve teknik bilgiye sahip ve tüm desteği sağlayan kişilere ise ERP uzmanı denir.
İşletmelerin iş akışlarının birbiriyle bağlantılı şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış yazılım sistemleri hakkında gerekli bilgiye sahip ERP uzmanı aynı zamanda işletme yönetimi hakkında da bilgi sahibidirler.
Tüm işletme yönetimi iş akışına sahip olmalı en üst kademeden en alt kademeye kadar işleyişi bilmelidir. Ayrıca iyi derecede yazılım, işletme, muhasebe ve üretim bilgisine de sahip olmalıdır.

Nasıl ERP Uzmanı Olunur?
ERP uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olması gerekmektedir.
Lise ya da dengi okullardan mezun olan kişilerin üniversite sınavına girmesi ve sınavın sayısal alanından yeterli puanı alması gerekir. Yeterli puana sahip adaylar üniversitelerin ilgili bölümleri için tercih yapar.
Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından puanının yeterli olduğu ve kontenjan dahilinde üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleştirilir. İlgili bölümlerden mezun olan kişiler mesleği icra edebilmektedir.
ERP Uzmanının Nitelikleri Nelerdir?
ERP uzmanlarının sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Bu nitelikler şunlardır;
- Sistem analizi ve bilgi teknolojisi prensiplerine hakim olmak
- İşletim sistemine hakim olmak, sistem analizi yapabilmek ve bilgi teknolojilerini iyi kullanabilmek
- Temel finansmanla ilgili gerekli bilgilere sahip olmak
- Veri tabanı yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Planlı olmak, iş ve zaman yönetimi yapabilmek
- Sistem analizi prensiplerine gerekli bir şekilde hakim olmak
- Hesap verebilirlik ve inisiyatif alabilme özelliklerine sahip olmak
- Sunum yapabilecek ve raporlama sunabilecek yazılı ve sözlü iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmak
- Bilgi teknolojisi ile ilgili prensiplere yeterince hakim olmak
- Temel finans bilgilerine sahip olmak
- Ekip yönetimini sağlayabilmek
- İnsiyatif alabilme ve risk yönetimi yapabilme özelliğine sahip olmak
- Nitelikli ve gelişime açık olmak
ERP Uzmanının Görevleri Nelerdir?
ERP uzmanlarının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yazılımla ve donanımla alakalı tüm bilgiye sahip olup, veri tabanında oluşan sorunları gidermek
- ERP’yi geliştirmek için veri işleme çözümleri tasarlamak
- Şirketlerin yönetim birimine ilerleme raporları sunmak
- Son kullanıcılar tarafından bildirilen ERP sistemi sorunlarını analiz etmek
- Kullanıcılar tarafından bildirilen sistem sorunlarını analiz etmek
- Birden çok sisteme entegre etmek için ERP’yi özelleştirmek ve yapılandırmak
- Kurumsal kaynak planlamasını geliştirmek için verileri işlemek ve çözüm üretmek
- İşletme personeline kurumsal kaynak planlama ve uygulama desteği vermek
- Süreci iyileştirebilmek için ekip çalışması yapmak ve projeler geliştirmek
- Güvenlik, denetim ve gizlilik ile ilgili düzenlemeler dahil olmak üzere veri yönetimi politikalarının uygulanmasını sağlamak
- Şirkette çalışan personele ERP uygulamaları ile ilgili gerekli desteği sağlamak
- Kullanıcı ihtiyaçlarını tanımlamaya ve veri işlemeyi geliştirmeye yardımcı olmak üzere sistem analisti olarak görev yapmak
ERP Uzmanı Sorumlulukları Nelerdir?
ERP Danışmanı, önemli çevrimiçi mevcudiyete sahip şirketler için Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin uygulanmasından ve desteklenmesinden öncelikli olarak sorumlu olacaktır. ERP Danışmanı, sistem gereksinimlerini tanımlamak, çözümler tasarlamak ve önermek, yazılımı yapılandırmak ve çalışanları eğitmek için sistemleri analiz edecek ve doğrudan müşteriler ve yönetim ile birlikte çalışacaktır.
Sistem Analizi
Bir ERP Danışmanı istihdam eden şirketlerin çoğunda zaten bir ERP sistemi olacaktır. Bir ERP Danışmanının ilk işi, en iyi duruma getirilebilecek yolları geliştirmeden önce güçlü ve zayıf yanları saptamak için mevcut sistemi incelemek olacaktır.
Kullanıcı Eğitimi ve Desteği
ERP Danışmanı, sistemi kolay kullanım için optimize etmekten ve çalışanlarını işlevlerinde eğitmekten sorumlu olacaktır. Genellikle çalışanları olabildiğince verimli bir şekilde eğitmek için bir eğitim programı düzenlenecektir.
Müşteri Servisi
ERP Danışmanı, ERP ile ilgili ihtiyaçlarını öğrenmek için doğrudan müşteriler ve müşterilerle görüşmekten sorumlu olacaktır. Daha sonra bu ihtiyaçları şirketin tam müşteri havuzuna hizmet eden uyumlu bir plana dahil edecekler.
Teknik Destek ve Yükseltmeler
ERP Danışmanı, ERP sisteminde günlük bakım yapmaktan, yeni yükseltmeler yüklemek ve hatalar için test yapmaktan sorumlu olacaktır. Sistem yapılandırması ve veri taşıma da iş sorumluluklarının bir parçası olacaktır.
Proje Geliştirme ve Sunum
ERP Danışmanı, sistemin herhangi bir yükseltmesinde ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için şirketin diğer şubeleri ile koordine edecektir. Daha sonra ilgili şirket yönetimine sunulacak uyumlu bir plan geliştireceklerdir.
ERP Danışman Becerileri
ERP Danışmanı pozisyonu için ideal bir aday, karmaşık sistemi anlayabilen ve aynı anda birden fazla sistemi dengeleyebilen teknik fikirli bir kişi olacaktır. Esnek olacaklar ve çoklu bakış açılarını ve ihtiyaçları uyumlu bir bütün içine dahil edebilmeleri gerekecek. İnsanların becerileri, teknik yetenekleri ve öğrenmeye hevesleri bir arada gereklidir. Alan hızlı bir şekilde geliştikçe, iş sıklıkla değişir ve hızlı düşünen bir birey gerektirir. Ek olarak, aşağıdaki beceriler gibi bazı daha spesifik becerilere ihtiyaç vardır.
Teknik / Kodlama Becerileri
Bir ERP Danışmanının işi, ERP yazılımının sorunlarının giderilmesi ve yükseltilmesine dayanır. Bu nedenle, ideal aday geniş bir yazılım ve kodlama bilgisi ve yeni programları tanıtıldığında ve dahil edildiğinde öğrenmeye hazır olacaktır.
Problem Çözme Becerileri
ERP Yazılımı ile ilgili sorunları çözmek için bir ERP Danışmanı hazır olacaktır. ERP yazılımı kullanıcıları için mümkün olan en akıcı deneyimi sağlamak için yaratıcı düşünebilmeleri ve sorunları çözebilmeleri gerekir.
Takım Çalışması ve Liderlik
ERP danışmanı, şirketin her bir bölümünün ihtiyaçlarını koordine etmekten sorumludur. Bilgi toplamak için toplantılara liderlik etmeli ve daha sonra bu farklı vizyonları tüm şirket için uyumlu bir bütün halinde birleştirebilmelidirler,
İletişim ve Sunum Becerileri
ERP Danışmanı, yönetime tam bir plan sunmaktan ve yükseltilen sistemin insana ve çıkışlarına çalışanlara öğretmekten sorumludur. Bu nedenle, karmaşık fikirleri anlaşılması kolay bir şekilde elde edebilmek için güçlü iletişim becerilerine ihtiyaç duyacaklar.
ERP Ticaret Danışmanlığı Araçları
Bir ERP Danışmanı, denetledikleri sistemleri yönetmek için günlük işlerinde çok çeşitli teknik araçlar kullanacaktır. Bunlar genellikle şunları içerir:
ERP Yazılımı
Bir ERP Danışmanının işinin çoğunluğu şirketin ERP yazılımı etrafında odaklanacaktır. Fonksiyonlar şirkete ve fonksiyonlarına bağlı olarak değişecektir, ancak ERP Danışmanı genellikle çalışan iletişimi, bordro ve eğitimi yönetmek için kullanacaktır.
Akıllı Telefon
Bir ERP Danışmanı, ani güncellemeleri ele almak için çağrıda bulunmalıdır ve işlerinin önemli bir kısmı müşteriler ve çalışanlarla etkileşimdir. Bu nedenle, e-posta özelliğine sahip güncel bir akıllı telefon esastır.
Sunum Yazılımı
Bir ERP Danışmanından yönetime ve müşterilere yükseltme planları sunması beklenecektir. PowerPoint gibi etkili, kullanımı kolay bir yazılım, görsel olarak çekici, takip edilmesi kolay sunumlar oluşturmak için gereklidir.
Kodlama Yazılımı – ERP Danışmanı, ERP sistemindeki yükseltmelerden sorumlu olacaktır ve bu nedenle uygun bir kodlama dili ve yazılımına aşina olmalıdır.
E-tablolar – Verileri ve performansı izlemek işin önemli bir parçasıdır. Excel ve diğer elektronik tablo yazılımı gibi araçları kullanmak, aylarca verinin okunması kolay bir formatta düzenlenmesini mümkün kılar.