
Endodonti Uzmanlığı
Diş pulpasına kadar ilerlemiş olan diş problemleri ile ilgilenen ve tedavisini gerçekleştiren diş hekimliği dalının endodonti uzmanlığı alanında eğitim görmüş kişilere endodonti uzmanı denir.
Diş hekimliği eğitimini tamamlayan kişiler 3 ya da 5 yıl süre ile endodonti alanında pratik ve teorik olarak kök kanalı tedavisi eğitimi görürler. Diş ağrısı ile buna ilişkin pulpa ve periapikal doku hastalıklarının tanısı ve tedavisi ile ilgilenir.
Endodonti işleminin adı kanal tedavisidir. Meydana gelen diş çürüğü problemlerinde dişin merkezinde yer alan iplik gibi sinir dokularının teker teker toplanarak diş dokusu endodonti yöntemi ile temizlenir.
Endodonti yöntemi bir nevi dişin dondurulması yöntemidir. Endodonti yöntemi ile çürük olan hasarlı bölge temizleniyor.
Herhangi bir hasar ya da kırık olması durumunda ise endodonti işleminin ardından dişe dolgu işlemi yapılmaktadır. Endodonti işlemi yaptıran kişiler dişlerine gerekli özeni gösterir ve temizliğine dikkat ederse ömür boyu kullanabilir. Fakat diş bakımının yeterli olmaması durumunda yapılan dolgu düşebilir ve bu durumda tekrar doktora başvurulması gerekir.

Endodonti Uzmanı Nasıl Olunur?
Endodonti uzmanı olmak isteyen kişilerin ilk öncelikle üniversitelerin 5 yıllık diş hekimliği fakültelerinden mezun olması gerekir.
Diş hekimliği fakültesi eğitimini ve stajını başarı ile tamamlayan öğrencilerin Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek başarılı olması gerekmektedir.
Ardından 3 ya da 5 yıllık Endodonti uzmanlığı eğitiminin tamamlanması gerekir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler endodonti uzmanı olmaya hak kazanır.
Endodonti uzmanı olmak isteyenlerin
- En iyi tedavi yöntemini seçebilecek analiz yeteneğine sahip olması,
- Karmaşık problem çözme ve eleştirel düşünme becerisine sahip olması,
- Herhangi bir göz probleminin bulunmaması,
- Gelişmiş akıl yürütme yeteneğine sahip olması,
- Kol ve el kararlılığına sahip olması,
- Ekip çalışmasına yatkın olması,
- Stresli durumlarda doğru kararlar verebilecek potansiyelde olması ve hastalara karşı empatik bir tutum içerisinde olması gerekir.
Endodonti Uzmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Aynı zamanda kanal tedavisi olarak bilinen endodonti işlemini gerçekleştiren endodonti uzmanlarının genel görevleri şu şekildedir;
- Dişin çürük kısmını temizleyip kanallara ulaşmak
- Kanal tedavisi yapılacak dişin kanal boyunu belirlemek
- Kök ucundaki periapikal lezyonların tedavisini cerrahi işlemle yapmak
- Kanal aleti ile dişin köküne girip kök ucuna ulaşmak
- Dişte meydana gelen kırılma çatlama, travma nedeniyle oluşan hasarları tedavi etmek
- Gerekli durumlarda kanal tedavisi işleminden sonra diş beyazlatma işlemi yapmak
- Kanal içini tüm bakterilerden temizlemek, son durumu resteriasyon yaparak dolgu-inlay yapmak
- Dişte zarar görmüş pulpayı çıkartmak tedavi etmek
- Kanalların içine kanal dolgusu yapmak, üzerine ise normal dış dolgusu veya porselen kompozit inlay yapmak
- Tedavi sırasında meydana gelebilecek işlevsel hasarları cerrahi yöntemle tedavi etmek
- Yapılmış ve genel standartlara uymayan kök kanal tedavisini yapmak
- Kanal ve darbeler neticesinde tramvaya uğramış dişleri tedavi etmek
Endodontistler çeşitli istihdam düzenlemeleri altında çalışırken, iç diş bakımı ile ilgili olarak genel olarak yaptıkları birkaç temel görev vardır. Bu görevler şunları içerir:
Diş Hamuru Tedavisi
Endodontistler, diş pulpalarını tedavi etmek ve hasarlı dişleri kurtarmak için tasarlanmış kök kanalları ve diğer gelişmiş prosedürleri gerçekleştirir. Gerektiğinde dişlerde çalışmalıdırlar. Prototip endodontik hizmet, çeşitli prosedürleri kapsayan bir şemsiye terim olan “kök kanal” dır. Cerrahi olmayan kök kanal tedavisi dişlere delme ve içindeki dokunun temizlenmesini içerir.
Kanal Tedavisi
Ciddi diş enfeksiyonları için, endodontistler, ciddi hastalıklı posayı çıkarmak ve dişin bütünlüğünü korumaya yardımcı olacak inert bir malzeme ile değiştirmek için ameliyat yaparlar. Bu operasyonlar, ağrı yönetimi konusunda insizyon ve ek bakım gerektirir.
Diş Onarımları
Kök kanallarının yanı sıra, endodontistler kırık dişlerde onarım veya ekstraksiyon yaparlar ve genellikle soketlerine yeniden yerleştirerek hastanın ağzından çıkarılan dişleri kurtarabilirler. Ayrıca, kök kanalı prosedürlerine tabi tutulmuş dişleri tekrar açıp temizleyerek korurlar.
Endodontist Becerileri ve Nitelikleri
Keskin gözler ve sabır, işlerinin küçük ölçekli doğası nedeniyle endodontistlere iyi hizmet eder. Endodontistler ayrıca çeşitli alanlarda yetenekli olmalıdır:
Diş yetkinliği: endodontistler, ciddi diş ağrısının nedenlerini belirlemek, uygun tedavileri reçete etmek ve hassas operasyonlar gerçekleştirmek için ileri diş bilgilerini kullanırlar.
Cerrahi hassasiyet: sabit eller, güçlü el-göz koordinasyonu ve ince motor becerileri, başarılı endodontik prosedürlerde kilit rol oynar
Hasta bakımı: endodontik teknolojideki büyük ilerlemelere rağmen, kök kanal operasyonları hala tıbbi prosedürler arasında özellikle korkunç bir üne sahiptir. Etkili endodontistler, hastaları rahatlatan, işbirliği yapmalarını sağlayan ve streslerini hafifleten güçlü bir telkincidir.
Zaman yönetimi: bir endodontist günde sekiz hasta görebilir ve her birine zamanında etkili tedavi sağlamalıdır.
Ağ oluşturma: endodontistler genellikle genel dişhekimlerinden sevk alır; meslektaşları ile güçlü ilişkiler geliştirmek sürekli müşteri akışı sağlar