Elektrik Elektronik Mühendisliği

Elektrik elektronik mühendisliği, elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı, elektronik cihazların, iletişim sitemlerinin ve tüm bunların proje çalışmaları ile ilgilenen elektrik ile elektronik ve haberleşme mühendisliğinin birleşiminden oluşan bir mühendislik dalıdır. Elektrik elektronik lisans bölümünden mezun olan kişilere ise elektrik elektronik mühendisi denir.

Elektrik Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Mühendislik fakültelerinin en çok tercih edilen alanlarından biri de elektrik elektronik mühendisliğidir. Elektrik enerjisinin üretimini ve dağılımını sağlayan, elektrikli cihazlarının sistemini kurup çalışmasını sağlayan ve bunların kontrollerini yapan elektrik elektronik mühendislerinin bu görevi yapabilmek için belli bir eğitim görmüş olması gerekir. Peki elektrik elektronik mühendisi nasıl olunur diye bakarsak;

İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Ardından üniversite sınavına giren adayların elektrik elektronik mühendisliği için üniversite sınavının sayısal bölümünden yeterli puanı alması gerekir.

Ardından puanının yeterli olduğu üniversitenin elektrik elektronik bölümünü tercih ederek o üniversiteye yerleşir. 4 ya da 5 yıllık eğitim süresinin ardından başarılı olduğu takdirde elektrik elektronik mühendisliği diploması almaya hak kazanır.

Üniversitelerin 4 yıllık fakültelerine yerleşmeyen öğrenciler için bir diğer alternatif ise şudur; yükseköğretim programlarının elektrik bölümünden mezun olmak.

Lise eğitimini tamamlayan adaylar üniversite sınavı ile yükseköğretim programlarının elektrik bölümüne yerleşir. Bu bölümden mezun olan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile elektrik elektronik mühendisliğine geçiş yapabilir. Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar elektrik elektronik mühendisliği diplomasına sahip olur.

Başarılı bir elektrik elektronik mühendisi olmak için elektrik elektronik mühendisliği diplomasına sahip olmak yeterli değildir. Mühendislik eğitimi alırken aynı zamanda kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Alanınızla ilgili projeler yapın daha çok bilgi edinmeye ve bunları pratiğe dökmeye çalışın.

En önemli konulardan biri olan dil problemini çözmeye çalışın. Bölümünüzle birlikte İngilizce eğitiminizi de geliştirin. Ayrıca eğitim süresince zorunlu stajınız bulunmaktadır. Stajınız iş hayatınız için en önemli adımlardan biri olacaktır. Birçok kişi staj yaptığı yerde mezun olduktan sonra işe başlamaktadır.

Bir diğer önemli konu ise bitirme tezidir. Üniversitenin son döneminde yapacağınız bitirme tezinin konusu iş hayatınız için önemli bir kriterdir. Zira iş mülakatlarında bu konu ile ilgili çok soru gelmektedir.

Aynı şekilde yüksek lisans mülakatlarında da bitirme tezi ile alakalı konuya değinilmektedir. Çünkü bitirme teziniz bir nevi iş hayatınızda üzerine yöneleceğiniz alanın temelini oluşturmaktadır.

Elektrik Elektronik Mühendisinin Görev ve Becerileri

Elektriksel sistemlerin çalışması ve geliştirilmesi için projeler üreten elektrik elektronik mühendisinin görevleri şunlardır;

  • Elektrik sistemleri için gerekli maliyetin ve iş gücünün hesaplamalarını yapmak
  • Elektrik enerji sistemlerinin projesi, montajı ve çalıştırılmasından sorumludur.
  • Mühendislik fakültesi öğrencilerinin üst düzeyde sayısal bilgisine sahip olması gerekir. Tüm mühendislik öğrencilerinin sahip olması gereken matematik ve fizik bilgisinin yanı sıra, elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerinin elektrik ve devreleme konusunda da üst düzeyde bilgiye ihtiyacı vardır.
  • Ayrıntıları dikkatli bir biçimde takip edebilmelidir. Zira meslekte dikkatsiz olmak o mesleği yapmayı imkansız hale getirir.
  • Bir mühendisin en önemli özelliklerinden birisi ise her zaman yeniliklere açık olmak ve yeni teknolojiler eşliğinde projelerini devam ettirmektir. Bu nedenle her zaman yenilikçi olmanız gerektiğini unutmayın.

Sadece derslere girerek başarılı bir mühendis olamayacağınızı unutmayın.

Tam donanımlı bir mühendis olmak için yazdığımız tavsiyelere uymalı, yeniliklere açık olmalı ve her zaman kendinizi daha çok geliştirmelisiniz. Akademisyenler ile birlikte eğitim hayatınızda lisans projeleri ve araştırmalarında yer alarak geliştirdiğiniz projeleri tanıtabilir, projeniz için destek ve sponsor sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir