Duvar Ustası Ne İş Yapar?

Bir binanın duvar, bölme, kemer, şömine, baca vb. bölümlerini tuğla, briket ya da taşları örerek yapan ve onaran kişilere duvar ustası denir. Bu mesleği yapacak kişilerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip ve dikkatli kişiler olması gerekir.

Duvar ustaları açık havada, inşaat alanında ve gündüzleri görevlerini yürütürler. Duvarcı güç pozisyonlarda çalışır. Çalışma ortamı kirli ve tozludur. Dengeyi kaybederek düşme tehlikesi vardır. Çalışma sırasında müşterilerle, meslektaşlarıyla ve işverenlerle iletişimde bulunur.

Duvar Ustası Nasıl Olunur?

Duvar ustası olmak isteyen kişilerin resmi eğitim mecburiyeti bulunmamakla birlikte mesleği icra etmek isteyen kişiler mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Yapı Duvarcılığı dalında, kalfalık ve ustalık eğitimi alabilirler.

Türkiye genelindeki tüm mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğe yönelik eğitim programları düzenlenmektedir. Çıraklık eğitimine başlayabilmek için, en az ilköğretim okulu mezunu olmak gerekir. Eğitim kursiyerlerin yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenmektedir.

Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlar için 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlar için ise 2 yıldır. Duvarcılar inşaat şirketlerinde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak da çalışabilirler.

Ülkemizdeki hareketli inşaat sektörü faaliyetleri nedeniyle bu meslekte yetişmiş nitelikli elemana ihtiyaç bulunmaktadır. Duvarcı olmak isteyen kişilerin Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, bedence sağlam ve güçlü, el becerisine sahip, dikkatli kişiler olması gerekmektedir.

Duvar Ustasının Görevleri Nelerdir?

Duvarcı ustasının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yapılacak inşaatın plan ve projelerini incelemek
  • Örülecek duvarın cinsine göre kullanacağı harcın hazırlanmasını sağlamak
  • Örülecek tuğlaları briket ve taşlarla birlikte inşaatın yapılacağı yere taşınmasını sağlamak
  • Taşları çekiç ve balyozla kırarak düzeltmek
  • Mala ile harç yaymak ve yatay sıralar hâlinde, süs ve şekil vererek taşları, tuğlaları veya briketleri döşemek
  • Harç sürülen yeri mala ile düzeltmek
  • İnşaat işlerinin ilerlemesi sırasında yapının dik ve yatay olarak düzgünlüğünü şakul ve gönyeyle kontrol etmek
  • Hatalı örülen kısımları yıkarak tekrar örmek
  • Duvar inşaatının yüzüne karo, fayans veya çini döşemek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir