
Diş Hekimi
Diş hekimi, diş, çene ve ağzın yapısını inceleyen, yapıyı bozan herhangi bir hastalık olması durumunda tedavileri ile uğraşan diş hekimliği eğitimi almış kişidir.
Tedavisi mümkün olmayan dişlerin çürük olan kısımlarını temizleyerek dolgu yapar, ya da dişleri anestezi yaparak çeker. Diş çekimi ya da tedaviden önce ağız ve çene röntgeni çektirilir. Diş, çene ve ağzın yapısını incelemekle sorumlu olan diş hekimlerinin görevleri şunlardır;
- Hastaların ağız ve diş sağlığı ile ilgili şikayetlerine uygun tedavi uygulamak
- Apseli dişler için reçete hazırlamak
- Ağız ve çene hastalıkları ile ilgili gerekli tedaviyi uygulamak
- Kayıp dişler için protez hazırlamak
- Diş eti hastalıklarını tedavi etmek
- Ağız bakım ürünlerinin kullanımı ile ilgili hastalara bilgi vermek
- Eksik dişi olanlar için yapılması gereken ya da diş yapısını düzeltecek durumda olan hastalar için gerekli işlemleri yapmak
Diş hekimi olmak isteyen kişilerin ellerini ve gözlerini uyumlu bir şekilde kullanabiliyor olması, el becerisine sahip olması, renkleri ayırt edebiliyor olması, dikkatli ve estetik anlayışa sahip olması gerekir.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?
Diş hekimi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 5 yıllık diş hekimliği bölümünden mezun olması gerekir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan öğrencilerin üniversite sınavının sayısal alanından yeterli puanı alması gerekir. Ayrıca lise eğitiminde de sayısal derslere ağırlık vermesi gerekir.
Yeterli puanı alan adaylar üniversitelerin diş hekimliği bölümüne yerleştirilir. Diş hekimliği eğitim süresi hazırlık sınıfı hariç 5 yıldır.
Öğrenciler eğitim süresi boyunca hem teorik hem pratik olarak ders görmektedirler. Pratik ağırlıklı bir alan olduğundan dolayı 2 yıllık teori eğitiminin ardından pratik eğitimi verilmeye başlanır.
3. Sınıfta pratik ağırlıklı dersler verilirken, 4. Sınıfta klinik ağırlıklı bir eğitim süresi devam eder, 5. Sınıf ise staj dönemidir.
Eğitimini ve stajını başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar diş hekimi lisans diploması almaya hak kazanır. Diş hekimlerinin çalışma alanları,
- Devlet hastanesinde diş hekimliği,
- Nöbetçi hekimlik,
- Gündüz diş hekimliği,
- Akademisyenlik
- Özel klinik hekimliği şeklindedir.
Diş hekimliği eğitimini tamamlayan kişiler kendi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ederek akademik kariyer yapabilir.
Diş Hekimliği Uzmanlık Alanları
Diş hekimliğinde bulunan 8 farklı uzmanlık alanını şu şekilde açıklayabiliriz;
Diş Cerrahisi
Diş cerrahisi hekimleri, 20 yaş dişi ameliyatları, kanal tedavisi diş ve çene implantları, gibi operasyonları gerçekleştirir. Diş cerrahisi yüksek uzmanlık sınavı puanı gerektiren bir alandır.
Ortodonti
Ortodonti alanında görev yapan hekimler, diş dizilişindeki ya da damak yapısındaki bozukluğu giderebilmek için hastalara diş teli ya da damaklık tedavisi uygular. Uzmanlık sınav puanı en yüksek olan alandır. Çalışma şartları oldukça rahat ve kullandıkları malzemelerin maliyeti ise düşüktür.
Endodonti
Endodonti kanal tedavisi ile ilgilenen bir alandır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir.
Pedodonti
Çocuk diş sağlığı ile ilgilenen bir alandır. Çocukların süt dişlerinin çekilmesi, dolgu yapılması bu alanın ilgi konusudur. Ayrıca çocukların ağız bakımı konusunda bilgilendirilmesi de pedodontologlar tarafından yapılmaktadır.
Periodontoloji
Diş eti dokusu üzerinde çalışma yapan bir alandır. Diş eti ile ilgili hastalıkların ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenir.
Protetik Diş Tedavisi
Ağız ve çene için geliştirilen protezler ile ilgilenen uzmanlık alanıdır. Protezlerin kalıplarının alınması, protezlerin üretilmesi ve protezin hastaya uyup uymadığının denetler.
Restoratif Diş Tedavisi
Hasarlı dişlerin estetik görüntülerini düzeltmek için çalışma yapan alandır. Çürüme tehlikesi altındaki bir dişi kurtarmak, çürük dişe dolgu yapmak, kırık bir dişi tamamlamak, diş beyazlatmak ve plak temizliği ile ilgilenir.
Oral Diagnoz ve Radyoloji
Diş muayenesi ile uğraşan bir alandır. Bu uzmanlık alanındaki hekimler hastalıkların teşhisi ve ağız ve çene röntgeninin çekimlerini yapar.
Diş Hekimi Olmanın Artıları
Saygın Meslek
Diş hekimliği çok saygın bir meslektir. Bir diş hekimi, içinde çalıştığı toplum tarafından çok saygı duyulan ve güvenilen bir topluluk figürüdür. Diş hastaları, mümkün olan en iyi sağlık hizmetini sunmaları için diş hekimlerine güvenir.
İnsanlara Yardım Edebilme
Diş hekimliği hizmet odaklı bir meslektir. Tüm zamanınızı diş hekimi olarak size son derece faydalı olan diğer insanlara yardım etmek için harcayacaksınız.
Gülümsemelerini, dişlerini, kendine güvenini, kendine imgesini ve düzgün yeme ve konuşma becerilerini tekrar kazandırarak insanların yaşamlarında önemli iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Hastayı bir diş ağrısından kurtardığınızda veya hastanın dişlerinin estetiğini ve işlevini artıran güzel bir taç yerleştirdiğinizde, gerekli mesleki tatmine erişebilirsiniz.
İş İstikrarı
Diş hekimliği, ülkedeki en düşük işsizlik oranlarından birine sahip son derece istikrarlı bir kariyerdir. Ağız sağlığı bakımı her zaman gereklidir ve her zaman talep edilir. İnsanlar daha uzun yaşadıkça diş hekimlerine olan talep artacaktır ve bu da daha fazla iş imkanı ve çok istikrarlı bir meslek olduğunu gösterir.
Gelir Düzeyi
Devlette tecrübeye göre maaşlar 7 Bin TL ile 10 Bin TL arasında Değişmekte, Özel Sektörde bu rakamlar 30 Bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Kendi kliniği olan bir diş hekimi 10 Bin liradan 50 Bin ve hatta daha fazlasına kadar kazançlar elde edebilmektedir.
Kendi özel muayenehaneniz varsa, istediğiniz kadar az veya çok çalışabilir ve uygulamanızı yürütebilirsiniz ancak ne kadar gelir elde edeceğinizi etkiler.
Dengeli Yaşam Tarzı
Diş hekimliğinde kariyer, işiniz, aileniz ve sosyal yaşamınız arasında dengeli bir yaşam tarzı sağlayabilir. Kendi uygulamanız varsa, bir haftada ne kadar çalışacağınızı seçebilirsiniz. Çoğu diş hekimi tam zamanlı çalışır, ancak bazıları haftada sadece 3 gün, bazıları akşamları ve hatta hafta sonları tam zamanlı çalışabilir.
Serbest Meslek
Diş hekimliği mesleğinde, kendi kliniğinize sahip olmayı seçebilirsiniz. Diş hekimliğinde kariyerinizin nasıl olmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz. Çok daha fazla özgürlüğe sahipsiniz ve esas olarak diş hekimliğinde diğer sağlık mesleklerinde yaygın olmayan çok az yönetilen bakım ile tüm kararları verebilirsiniz.