Dalış Eğitmeni

Su altı sporlarından biri olan dalış eğitmenliği, dalış sporlarına ilgi duyan kişilerin güvenli bir şekilde dalış yapabilmeleri için gerekli eğitimleri düzenleyen meslek dalıdır.

Dalış eğitmeni, eğitmenlik seviyesine uygun olarak verebileceği eğitim kurslarını açar, yönetir ve kursiyerlerin sınavlarını değerlendirir ve ilgili dalış federasyonu ile iletişime geçerek başarılı olan kursiyerlerin sertifikalarının onaylanmasını sağlamaktadır. Dalış sporu ile ilgilenen kişilerin eğitim kurslarında sualtı ve su üstü üzerine teorik ve pratik eğitimler düzenler.

Başarılı olan kursiyerlerin geçici eğitim belgelerini imzalar. Dalış sporunda gerekli malzemelerin kullanımından, dalış etiğine kadar nitelikli bir dalışçının sahip olması gereken tüm bilgileri kursiyerlere uygun bir şekilde aktarır. Serbest Dalış Eğitmenliği ve Aletli Dalış Eğitmenliği olmak üzere iki farklı eğitmenlik bulunmaktadır.

Dalış Eğitmeni Nasıl Olunur?

Dalış eğitmeni olmak için ilgili federasyon tarafından onaylı eğitim kurumları tarafından düzenlen Dalış Eğitmeni Eğitim Programı’na katılmak gerekmektedir. Eğitmenlik belgesi almak isteyen bir kursiyerin ilk olarak en az 3 yıldız dalış eğitim belgesine sahip olması gerekmektedir.

Her kurumun, eğitim içerisinde yer verdiği ders başlıkları ve eğitim süreleri farklılık göstermektedir. Bunula birlikte kurumların ortak amacı uzman ve nitelikli dalış eğitmenleri yetiştirmektir. Teorik ve uygulamalı eğitimlerini dalış eğitim merkezi aracılığı ile alan kursiyerler federasyonun belirlediği tarihlerde ve yerlerde sınavlara tabi olurlar.

Eğitimlerde büyük ölçüde; dalış etiği, su altı basınç değişimlerinin ve dalış sürelerinin hesaplanması, su altı navigasyonu, malzeme kullanımı ve bakımı, su altı ve su üstü ilk yardım, acil durum çözümleri gibi konular öğretilmektedir. Yazılı ve uygulamalı olarak başarılı olan kursiyerler eğitmenlik belgesini almaya hak kazanırlar.

Dalış eğitmenleri her sene federasyona belirlenen ücretlerde eğitmenlik ücreti ödemeleri gerekmektedir. Ayrıca gerekli sağlık şartlarını da sağlamaları gerekmektedir. Dalış eğitmeni eğitimlerine, herhangi bir disiplin suçu ve sağlık sorunu bulunmayan, dalıcı olarak tüm brövelerini tamamlamış kişiler başvurabilir.

Dalış Bröve Seviyeleri

Dalış brove seviyeleri şu şekildedir;

  • Bir (1) Yıldız Dalıcı
  • İki (2) Yıldız Dalıcı
  • Üç (3) Yıldız Dalıcı
  • Bir Yıldız Dalış Eğitmeni
  • İki Yıldız Dalış Eğitmeni
  • Üç Yıldız Dalış Eğitmeni

Dalış brove sistemleri uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sistemi olduğundan dolayı CMAS (Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu) bayraklı her dalış eğitim merkezinden eğitimlerini devam ettirme ve yükselme şansı elde edilmektedir.

Dalış Eğitmeninin Görevleri Nedir?

Nitelikli ve dalış etiği bilincine sahip dalışçılar yetiştirmek için eğitim düzenleyen dalış eğitmeninin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kursiyerlerin teorik ve pratik bilgiye hakim olarak eğitimlerini tamamlamasını sağlamak
  • Eğitim müfredatında yer alan konuları işlemek
  • Kursiyerlere ekipman kullanımını öğretmek
  • Kursiyerlere dalış etiği ve kültürünü öğretmek
  • Bağlı çalıştığı kurumun yönetmeliğine ve kurallarına uygun çalışmak
  • Eğitim dalışları sırasında kursiyerlerin can güvenliğini tehlikeye atacak unsurları engellemek
  • Eğitimi tamamlayan kursiyerlere sınav yapmak
  • Sınav sonuçları başarılı olan kursiyerlerin brövelerini düzenlemek

Sorumlulukları Nelerdir?

İstihdam ortamlarına bağlı olarak, eğitmenler tatilciler için tatil kursu dalışı veya sertifikalı olmak isteyenlere sertifikasyon dalışı öğretebilirler. Dalışa ek olarak, eğitmenlerin başka sorumlulukları da vardır. Örneğin, bir dalış merkezi eğitmeni de rezervasyon alabilir, ekipmanı temizleyebilir ve bakımını yapabilir, bir pilotu kullanabilir ve bakım yapabilir, müşterilere rehberlik hizmeti verebilir ve müşterilere resifler ve deniz yaşamı hakkında bilgi verebilir.

Nitelikleri Nelerdir?

Bu pozisyon için genellikle eğitmen sertifikası gereklidir. Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği gibi bir dizi sertifika kuruluşu vardır. Birlik açık su eğitmeni ve uzman eğitmen sınıfları sunmaktadır. İlk yardım ve CPR eğitimi de gerekebilir.

Kişisel Özellikleri

Dalış fiziksel olarak zorlayıcı olabilir ve formda bir kişi, güçlü bir yüzücü ve mükemmel sağlık gerektirir. Bu pozisyona iyi uyan diğer kişisel özellikler; dostluk, dışa açılma, acil bir durumda sakin kalabilme ve iyi bir iletişimci olmadır.

Çalışma Ortamı

Bir dalış eğitmeni havuz veya açık su gibi çeşitli ortamlarda eğitim verebilir. Örneğin, bir yolcu gemisinde bir dalış eğitmeni, geminin havuzunda ilk talimatı verebilir ve daha sonra limana ulaştıklarında bir açık su dalışı yapabilir. Sağlığınızdaki riskler, baskı değişikliklerinden kaynaklanan boğulma ve sağlık sorunlarını içerebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir