Cari Hesap Uzmanı

Şirketin tedarikçi ve müşterileri ile arasındaki mevcut tüm işlemlerin toplandığı hesaba cari hesap denir. Ticaret Kanunu’nda yer alan tanıma göre ise; cari hesap, iki kişinin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerinden alacaklarını istemekten karşılıklı olarak vazgeçip, bunları hesap kesim tarihinde ödemek amacıyla kaydettikleri hesaptır.

Birbirlerinden sürekli olarak mal ya da hizmet alan kişiler, tüm bu işlemleri takip edebilmek amacıyla cari hesap kullanırlar. Cari hesap sayesinde işletmenin borç ve alacakları ayrıntılı bir şekilde görülebilir ve takip edilebilir. Cari hesabın, düzenli ve güncel olarak tutulması oldukça önemlidir.

Muhasebe işlemlerinde geçmişe yönelik evraklar kayıt altına alınırken cari hesap takibinde önemli olan geçmiş bilgiler değil güncel bilgilerdir. Anlık olarak istenilen raporlar ise söz konusu bilgiler doğrultusunda hazırlanabilir.

Cari Hesap Uzmanı Ne İş Yapar?

Ön muhasebe uzmanı olarak da bilinen cari hesap uzmanı, çalıştığı şirketin ana faaliyetlerine ve amaçlarına uygun olarak genel muhasebe kayıtlarını tutan, ödemeleri takip ve kontrol altında tutan meslek çalışanıdır.

Görev yaptığı firmaya ait hesapları ayrıntılı olarak inceler, fatura ve ödemelerin takip eder. Cari hesap uzmanı olan kişi şirketin tüm alacak ve tahsilat işlemlerini kaydederek takibini sağlar.

Cari Hesap Uzmanı Nasıl Olunur?

Cari hesap uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin Muhasebe, İktisat, İşletme, Ticaret Hukuku, Maliyet Muhasebesi, Matematik, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret Mevzuatı gibi lisans ya da ön lisans bölümlerinden mezun olması gerekir. Ayrıca bilgisayar programları hakkında bilgi sahibi olmak adına, online eğitimlerden de destek alabilir.

Cari Hesap Uzmanının Görevleri Nedir?

Şirketin tüm yurt içi ve yurt dışı müşterileri ile ilişkili olan hesapların takibini yapan cari hesap uzmanının genel görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ayrıntılı olarak cari hesap ayrıntılarını incelemek
  • Günlük muhasebe kayıtlarını tek düzen hesap planına uygun olarak işlemek
  • Ödeme tabloları oluşturmak
  • Satış faturalarını düzenlemek ve takibini sağlamak
  • BA/BS Mutabakatlarını yapmak
  • Kasa, banka, çek ve senet işlemlerin günlük takibini yapmak
  • Personellerin iş avansı kontrollerini yapmak
  • Haftalık olarak yapılan işlemlerle ilgili rapor hazırlamak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir