Biyomedikal Mühendisliği

Tıp ve biyoloji alanındaki problemleri analiz etmek ve çözümlemek için yapılan çalışmaların yürütüldüğü mühendislik alanı biyomedikal mühendisliği olarak tanımlanır. Tıbbi problemlerin teşhisi için makineler tasarlamak, yapay aletler üretmek, yapay iç organlar üretmek biyomedikal mühendisliği alanına girmektedir.

Sağlık sektörünün teknolojik taleplerini karşılamak amacıyla geliştirilmiş olan biyomedikal mühendisliği, mühendislik becerilerinin sağlık ve biyoloji alanlarında uygulanmasıdır.

Yani bir biyomedikal mühendisinin mühendislik prensiplerinin yanı sıra tıbbi ve biyolojiyi de iyi bir şekilde kavraması gerekir. Tıbbi cihazlar, sistemler, donanımlar tasarlayıp geliştirerek hastalar için yaşam kalitesini korumaktadırlar.

Biyomedikal Mühendisi Nasıl Olunur?

Profesyonel bir meslek olan biyomedikal mühendisliği belirli eğitim ve lisans gerektiren bir mühendislik dalıdır. Peki biyomedikal mühendisi olmak için ne yapılması gerekir diye bakacak olursak;

ilk olarak ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin bitirilmesi gerekir. Ardından ise üniversite sınavına girilmesi ve üniversite sınavının sayısal bölümünden eğitim alınacak üniversite için yeterli puanın alınması gerekir.

Kaliteli bir üniversite de kaliteli bir mühendislik okumak için iyi bir puana sahip olmanız gerekir. Üniversite sınavının ardından üniversitelerin mühendislik fakültelerinin istediğiniz bölümünü tercih edebilirsiniz.

Eğitim yılı üniversiteye göre 4 ya da 5 yıl olarak değişmektedir. 5 yıl olmasının nedeni ise 1 yıl hazırlık sınıfının olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sürenin sonunda okulunuzu başarılı bir şekilde tamamlamanızın ardından biyomedikal mühendisliği diplomasına sahip olursunuz.

Herhangi bir mühendislik alanından mezun bir öğrenci biyomedikal mühendisliği alanında yüksek lisans yapabilir.

Biyomedikal mühendisinin sahip olması gereken bir özellik yoktur fakat geliştirmesi gereken özellikler vardır. Hastalar ve doktorlar için kurtarıcı tasarımlar geliştiren biyomedikal mühendisleri her zaman daha iyi bir yol aramalı, problem çözme yeteneğine sahip olmalı ve kritik bir düşünür olma özelliğine sahip olmalıdır. Tüm bunların yanında iyi bir sağlık bilgisine de ihtiyaçları vardır.

Biyomedikal Mühendisleri Ne Yapar?

Profesyonel alanlarda çalışmakla görevli olan biyomedikal mühendisi ne iş yapar diye bakacak olursak;

Biyomedikal mühendislerinin uzmanlığı mühendislik ve biyolojiye dayansa da karmaşık tıbbi cihazların çalıştırılması için bilgisayar yazılımına ihtiyaç duyar.

Üretilen cihazların modellerini oluşturmak için matematik ve istatistiğe ihtiyaç duyar. Tıbbi ihtiyaçları anlayabilmek için de kimya ve biyoloji bilgisine ihtiyaç duyar. Biyomedikal mühendisleri geniş çerçevede bir sorumluluğa sahiptirler.

  • Klinik problemlerin çözümü için gerekli araştırmanın yapılması
  • Tıbbi alanda kullanılacak yedek vücut kısımlarının yapımında kullanılacak malzemelerin geliştirilmesi
  • Tıbbi ekipmanların kullanımını ekipmanları kullanacak kişilere doğru ve detaylı şekilde anlatılması
  • Tıbbi ekipmanların kurulum, bakım, onarım ve teknik desteğinin sağlanması
  • Tıp bilimcileri ve kimyagerler ile iş birliği içerisinde çalışarak insanların ve hayvanların biyolojik sistemlerini mühendislik yönü ile araştırmak.
  • Tıbbi ekipmanların çalışması için gerekli bilgisayar yazılım ve simülasyonlarının, ilaçların test edilmesi için elektrik devrelerinin tasarlanması ve kontrol edilmesi
  • Yapay vücut parçalarının tasarlanması
  • Tıbbi ekipmanların güvenilirliğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesi

Biyomedikal Mühendisinin Nitelikleri

  • Tıbbi cihazların ve sistemlerin tasarımı için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak
  • Tıbbi cihazların ve sistemlerin tasarımını ürüne dönüştürebilmek için yaratıcı olmak ve gerekli teknik bilgiye ve yeteneğe sahip olmak.
  • Hasta ve müşterilerin ihtiyaçlarını analiz ederek uygun çözümlerin tasarlanmasını sağlamak.
  • Takım çalışmasına yatkın olmak ve yönetimi sağlayabilecek özelliğe sahip olmak
  • Yeniliklere açık olmak ve farklı bakış açısı ile sorunlara yenilikçi çözümler bulmak
  • Karmaşık sistemlerin çözümünde yeterli matematik ve istatistik becerisine sahip olmak
  • İnsanlarla sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilme, kendini ifade edebilme ve sorunları dinleyebilme özelliğine sahip olmak
  • Tıbbi sistemlerin bağlantılarını yapmak ve çalışmasını sağlamak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir