Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği, modem, yazıcılar, klavye, devre kartı gibi donanımlarda dahil olmak üzere bu bilgiler, bilgisayar ağları, yazılım ve algoritmalar ile ilgili çalışmaları yürüten mühendislik alanıdır. Yazılım mühendisliği sadece yazılım ve algoritmadan sorumlu iken Bilgisayar mühendisliği aynı zamanda bilgisayar donanımından da sorumludur.

Bilgisayar mühendisliği oldukça geniş bir alana sahip, günümüz teknolojisi ile birlikte gelişim gösteren ve oldukça sık tercih edilen mesleklerden biridir. Teknolojiye ilgi duyan, gelişime ve yeniliklere açık olan, problem çözme yeteneğine sahip, pratik çözüm bulan, matematik ve geometri bilgisi iyi seviyede bir insanın tercih edebileceği iyi bir meslektir.

Nasıl Bilgisayar Mühendisi Olunur?

Kendini teknoloji dünyasına yakın hisseden her gencin yapmak istediği mesleklerden biri bilgisayar mühendisliğidir. Peki bilgisayar mühendisi olmak için ne yapmak gerekir sorusunun yanıtına bakacak olursak;

İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminin tamamlanması ardından ise üniversite sınavına girmek, sınavdan sayısal alanında yeterli puan almak gerekir. Üniversite sınavından aldığınız sayısal puanı ile yeterli olması durumunda istediğiniz üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih ederek yerleşebilirsiniz. 4 ya da 5 yıllık eğitiminizi başarılı ile tamamladıktan sonra bilgisayar mühendisliği diplomasına sahip olursunuz.

Bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıllık mühendislik fakültesi mezunu olmanın yanında başka bir alternatifiniz daha var. İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminizi tamamladıktan sonra 4 yıllık bir mühendislik fakültesine yerleşmek için yeterli puanınız yoksa 2 yıllık bilgisayar programcılığı yükseköğretim programından mühendislik fakültesine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilirsiniz.

Fakat mühendislik diplomasına sahip olmak iyi bir mühendisi olmak için yeterli değildir. Özellikle iyi bir bilgisayar mühendisi olmanın yolu kesinlikle kendini geliştirmekten geçiyor.

Bilgisayar mühendisliği sürekli çalışma gerektiren, yenilikçi ve gelişim gösteren bir bölümdür. Özellikle teknolojiyi oldukça yakından takip etmeniz ve mesleğinizle alakalı sürekli güncel bilgilere sahip olmanız sizin için büyük avantaj sağlayacaktır.

Bir bilgisayar mühendisinin matematik ve analitik düşünme yeteneğinin oldukça iyi olması gerekir. Bilgisayar mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı olarak elle tutulur bir şeye sahip olmamasıdır. Yani şöyle ki yazılan programlar ilk olarak hayal ürünüdür. Bunları tasarlamak kodlamak gerçeğe dönüştürmek iyi bir çalışma gerektirir.

Başarılı Bir Bilgisayar Mühendisi Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Herkes bilgisayar mühendisi olabilir mi? Mühendislik için gerekli eğitimi tamamlayan herkes mühendis olabilir. Ancak her mühendis başarılı bir mühendisi değildir. Başarılı bir bilgisayar mühendisi olmak için yapılması gereken bir takım konular mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bilgisayar mühendisleri, aynı zamanda birer matematik hocasıdır. Bilgisayar mühendisleri iyi bilir ki bilgisayar için 0 ve 1 olmak üzere 2 olasılık mevcuttur. Bu durumda kod yazarken kullanılan algoritmalarda da iyi bir matematik bilgisi şarttır.
  • Başarılı bir bilgisayar mühendisinin mutlaka çözmesi gereken ilk sorunlardan biri dil sorunudur. Bilgisayarı kolaylıkla kullanabilmeniz kod yazabilmeniz ve karşılaştığınız problemleri kolaylıkla anlayabilmeniz ve çözebilmeniz için iyi derecede İngilizce dil bilgisine sahip olmanız gerekir.
  • Bilgisayar temelinizin sağlam olması oldukça önemli bir konudur fakat bir temeliniz yoksa bile çalışarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kesinlikle araştırmayı çok iyi bilmeli ve bilgiyi doğru bir şekilde kullanabilmeyi öğrenmelisiniz.
  • Her programlama dilini öğrenmek yerine kullandığınız programlama dillerini iyi öğrenin. Ve mutlaka bir programlama dilini iyi derecede kullanın. Tabi sadece 1 programlama dili ile kısıtlı kalmayın diğer programlama dillerine de en azından hakim olun.
  • Yazdığınız kodları mutlaka test edin. Yazılımın en önemli noktalarından biri yazılan programın iyi bir şekilde test edilmesidir.
  • Algoritma ve veri yapıları kod yazarken en büyük yardımcınız olacaktır. Bu nedenle bu konuları iyi bir şekilde öğrenmenizde fayda vardır. Algoritmalar tasarlanan sistemin omurgasıdır. Kodların kolay bir şekilde çalışmasını sağlayan algoritmalar bilgisayar mühendisliği için oldukça önemli bir yapıdır.
  • Yaratıcı bir bakış açısına sahip olmak bir bilgisayar mühendisinin en büyük başarılarından biridir. Daha önce kimsenin görmediği şeyleri siz görebilirsiniz. Bunun için sadece bakmayı değil görmeyi de öğrenin. Bu problem çözümünde de oldukça büyük yarar sağlayacaktır.
  • İşletim sistemlerinin çalışma mantığını bilmekte de büyük bir yarar vardır. Windows ya da Linux işletim sistemi kullanıyorsanız sadece kullandığınız işletim sistemine değil diğer işletim sistemine de hakim olmanız size büyük bir yarar sağlayacaktır.
  • Günümüzün en önemli konularından biri olan yapay zekayı mutlaka öğrenmeye ve anlamaya çalışın. Yapay zeka bundan sonraki aşamada algoritmaların yerini alarak kodları kontrol edebilecek seviyeye gelecektir.
  • Kod yazarken mutlaka derleyicileri kullanmaya özen gösterin. Bu size oldukça yardımcı olacaktır.
  • Herhangi bir problemle karşılaşmanız durumunda problemin çözümünde sabırlı ve azimli bir şekilde davranmaya çalışın. İyi bir bilgisayar mühendisi için sabretmek oldukça önemlidir. Zira bir programı yazarken doğruluğundan çok emin olmanız halinde çalışmayabilir, bazen hatayı bulamayabilirsiniz ya da bulduğunuz hatanın çözümünü hemen bulamayabilirsiniz. Birçok problemle karşılaşabilirsiniz ve bunların üstesinden gelebilmek için sabırlı olmanız gerekir.
  • Şifre yazılımını öğrenmenizde de büyük yarar vardır.
  • Problem çözme yeteneğinizi geliştirerek problemler karşısında daha pratik çözüm üretebilme becerisine sahip olmalısınız.

Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar 

Bilgisayar mühendisliği aynı zamanda yazılım mühendisliğini de kapsayan bir mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisliği sadece yazılımdan sorumlu iken, bilgisayar mühendisliği bilgisayar donanımından da sorumlu bir alandır. Bilgisayar mühendisliği daha geniş bir alana sahiptir ve bilgisayar bilimine daha genel bir bakışla bakar.

Bilgisayar mühendisliği derslerinde temel elektronik, mikroişlemci gibi bilgisayar donanımı ile alakalı dersler varken, yazılım mühendisliğinde sadece yazılıma yönelik dersler yer almaktadır. İki alan arasında pek bir fark bulunmamakla birlikte, bilgisayar mühendislerinin birçoğu da yazılım alanında çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir