
Beden Eğitimi Öğretmeni
Görev yaptığı eğitim kurumunda öğrencilere beden eğitimi konusunda eğitim veren öğretmenlere beden eğitimi öğretmeni denir. Anaokulundan lise seviyesine kadar öğrenciler arasında fiziksel aktiviteyi desteklemek amacı ile çeşitli oyun ve spor aktiviteleri düzenlemektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan öğretim programları ile hangi yaş grubundaki hangi aktiviteleri düzenleyeceğini belirtmektedir. Hazırladığı çalışma programı ile öğrencilere beden eğitimi ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır. Öğrencilerin başarıları doğrultusunda değerlendirmeler yaparak gelişimlerini sağlar.
Herhangi bir problemle karşılaşması durumunda problemin çözümü için öğrencilere yardımcı olur. Ayrıca alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek öğretim programlarına yansıtılabilecek konular ile ilgili ilgililere öneride bulunur. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri için en eğlenceli ve sabırsızlıkla beklenen derslerden biri beden eğitimi dersidir.

Beden Eğitimi Öğretmeni Nasıl Olunur?
Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Eğitim Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakülteleri ya da Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokullarının “Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği” bölümlerinin birinden mezun olması gerekmektedir. Eğitim süresince öğrencilere ağırlıklı olarak spor ile ilgili eğitimler verilmektedir.
Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler beden eğitimi öğretmenliği diploması alarak beden eğitimi öğretmeni unvanına sahip olur. Ardından öğrenciler KPSS’ye girerek herhangi bir devlet eğitim kurumuna atanabilir ya da özel bir eğitim kurumunda görev yapabilir.
Ayrıca üniversite eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden öğrenciler üniversitelerde akademik kariyerine devam edebilmektedir.
Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen kişilerin üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, sporu seven, spor yeteneği olan, el, göz ve ayaklarını eşzamanlı olarak kullanabilme yeteneğine sahip olması gerekmektedir.
Ayrıca sağlıklı ve sağlam bir bedene sahip, dikkatli ve özverili çalışan, kendini ifade edebilme yeteneğine sahip, öğrencilerin sorunlarını anlayıp çözümleyebilen, gelişime açık, iyi bir öğrenme ortamı hazırlayan kişiler olması gerekmektedir.
Beden eğitimi öğretmeni spor salonlarında, okulların bahçesinde ya da sınıflarda görevlerini yapmaktadır. Beden eğitimi öğretmenleri, öğretmenlik görevinin dışında çeşitli spor merkezlerinde, aerobik salonlarında, fitness merkezlerinde görev yapabilirler.
Beden Eğitimi Öğretmeninin Sorumlulukları Nelerdir?
Temel görevi öğrencilerine zinde bir yaşamın temellerini ve pratiklerini öğretmek olan beden eğitimi öğretmeninin birtakım sorumlulukları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Beden eğitim derslerini okul standartları doğrultusunda eğitim vereceği öğrencilerin düzeyine uygun şekilde tasarlamak, planlamak ve uygulamak
- Öğrencilere spor, oyun, ritim ve vücut hareketinin temellerini öğretmek
- Öğrencilerin ders ile ilgili durumlarını takip ederek bu alanda yetenekli öğrencileri tespit eder ve başarı düzeylerini arttıracak aktiviteler yapmak
- Öğrencileri, ekip çalışmasına, kolektif ve kişisel gelişim hedefleri belirlemeye teşvik etmek
- Öğrencilerin gelişimi doğrultusunda tespit edip sorunların çözümüne yardımcı olmak
- Alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek öğretim programlarına yansıtılabilecek uygulamaları ilgililere de önermek
- Ders esnasında tüm öğrencilerin aynı anda aktif olmalarını sağlayacak yeterli ekipmanı temin etmek
- Ders yapılacak fiziksel ortamın temiz, güvenilir ve yapıcı olmasını sağlamak
- Öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimleri doğrultusunda ilerleme raporu hazırlamak
- Karmaşık teknikleri basit ifadelerle açıklayabilmek
- Güçlü sözlü iletişim becerisine sahip olmak
- Tempolu çalışma alanına uyum sağlayabilmek
- Çeşitlilik ve farklılıklara duyarlı olmak
- Ekip çalışmasına yatkın olmak ve gerekli motivasyonu sağlayabilecek yeterliliğe sahip olmak
- Kendini ifade edebilme gücüne sahip olmak