
Banket Müdürü
Otelcilikte banket kelimesi ziyafet anlamına gelmektedir ve amaca hizmet edecek şekilde düzenlenmiş salonlarda, menüsü ve katılımcı sayısı önceden belirlenmiş davetler anlamına gelmektedir. Otelcilikte banket alanı ise kutlama ya da ağırlama için gerçekleştirilen, insanların birbirleri ile görüşüp konuşmasını sağlayan, ziyafetlerin yapıldığı alanlar anlamına gelmektedir.
Otel ya da restoran gibi mekanlarda gerçekleştirilen toplantı, düğün, ziyafet gibi toplu etkinliklerin yönetiminden ve organizasyonlarının planlamasından sorumlu kişilere banket müdürü denir. Misafirlerin karşılanmasından uğurlanmasına kadar tüm süreçle ilgilenmektedir.
Misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanması, karşılaştığı problemlere çözüm bulunması, personelin denetiminden sorumludur. Müşteri memnuniyetinden ve hizmet kalitesinden ödün vermeden düzenlenen etkinliklerin her aşaması ile ayrıntılı bir şekilde ilgilenmektedir. Çoklu görevlerin üstesinden gelebilmektedir.

Banket Müdürünün Görevleri Nedir?
Misafirlere kaliteli hizmet sunulması için her konu ile ilgilenen, gerekli plan ve denetlemeleri yapan banket müdürünün görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yapılan organizasyonda yer alan ziyafetlerin ayrıntılarını planlamak ve yürütmek
- Yemek rezervasyonlarını düzenlemek
- Menüyü planlamak ve fiyatlandırma konusunda yardımcı olmak
- Yiyecek, içecek, ekipman ve gerekli malzemelerin temin edilmesini sağlamak
- Bölüm çalışanlarını işe almak ve denetiminden sorumlu olmak
- İşletmenin diğer bölümleri ile iletişim halinde olmak
- Çalışanların sağlık ve gıda güvenliği standartlarına uymasını sağlamak
- Çalışma alanlarını incelemek ve denetlemek
- Yemek ve servis kalitesini takip etmek
- Misafirlerin şikayetlerini çözüme kavuşturmak
- Misafirlerin kullanım alanlarının temizliğini ve düzenini sağlamak
- Personel çalışma saatlerini düzenlemek ve görev dağılımı yapmak
- Personeli eğitiminden ve gelişiminden sorumlu olmak
- Bütçe ve bordro kayıtlarını yönetmek
Nasıl Banket Müdürü Olunur?
Banket müdürü olmak isteyen kişilerin üniversitelerin Mutfak Bilimi, Gıda Hizmet Sistemleri yönetimi, Konaklama İşletmeciliği, Otel ve Restoran Yönetimi gibi bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Görev yapacağı işletmenin çalışma prensibine göre lisans derecesi, yabancı dil ve deneyim şartı gibi nitelikler farklılık gösterebilir.
Ayrıca liselerin Turizm Otelcilik Meslek Liselerinden mezun olan kişilerde özel kurslara katılarak aldığı eğitim sertifikası ile banket müdürü olma imkânına sahip olur. İşletme özelliklerine göre bir banket müdüründe aranan nitelikler farklılık gösterebilir. Üniversite ya da lise eğitiminin yanı sıra banket müdürünün pazarlama, finansal analiz, işletme, muhasebe, yemek servis yönetimi, tesis yönetimi, ağırlama ve yemek servisi gibi konularda da eğitim alması gerekmektedir.