
Asteğmen Nasıl Olunur?
En düşük subay rütbesi olarak tanımlanan asteğmen, aynı zamanda yedek subay olarak da bilinmektedir. Kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım ya da kısım komutanlığıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev alan asteğmen, akademik ya da teknik bilgileri doğrultusunda orduya fayda sağlamaları amacıyla görevlendirilmektedir.

Ülkemizin mevcut askeri sisteminde teğmen ile kıdemli başçavuş arasında yer alan bir askeri rütbedir. Asteğmenler genellikle fakülte mezunları arasından seçilmektedirler. Asteğmenlik içinde iki grup vardır. Bu gruplardan ilki takım komutanları, ikincisi meslek erbabıdır.
Asteğmen Nasıl Olunur?
Asteğmen olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakülte ya da yüksekokullarından mezun ve askerlik görevini yapmamış olması gerekmektedir. Gerekli şartlara sahip adaylar Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapmış olup Asteğmenlik sınavlarına katılmaktadır.
Sınavı başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler ihtiyaç dahilinde ilgili bölgelerde görevlerine başlar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu bölümlerden mezun olan adayların istatiksel olarak asteğmen olması daha kolaydır.
Tıp, Hukuk, Psikoloji, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri asteğmenlik konusunda tercih edilme konusunda önceliklidir. Tıp fakültesi çıkışlı asteğmen adayları revirlerde, mühendislik mezunları topçu, tankçı ve denizci, diğer bölümler genellikle piyade ya da jandarma asteğmen olarak askerlik hizmetini yerine getirirler.
Ayrıca Asteğmenlik Eğitimi Harp Okullarında da 1,5-2 ay süren asteğmenlik eğitimi de verilmektedir. Üniversite mezunu asker adayları, kısa dönem askerlik yapabilir veya asteğmen olarak 12 ay, uzun dönem askerlik yapabilirler. Bu hem tercihe bağlı hem askerlik şubesinin atamasına bağlı olarak tayin edilmektedir. Asteğmenler, askerlikleri süresince maaş alan askeri personel niteliğinde askerliklerini sürdürürler.
Asteğmenin Görevleri Nelerdir?
Kısım amirliğinin yanı sıra, komutanlık bünyesindeki birimlerde takım komutanı, batarya subayı, atış destek timi subayı ya da eğitim subayı olarak görev alabilen asteğmenin genel görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Nöbet tutmak
- Eğitim birliklerine yeni gelen askerlere eğitim yaptırmak
- İdari anlamda verilen yazışmaları yapmak
- Eğitimleri ve yetenekleri doğrultusunda komutanın verdiği görevleri yerine getirmek
- Tim komutanı olarak emirlerine verilen takım ile birlikte operasyonlara çıkmak