Anestezi Teknikeri

Anestezi teknikeri, her türlü ameliyatta doktorun söylediklerine uygun şekilde hastayı uyutmak için anestezi işlemlerinde doktora yardımcı olan sağlık personelidir. Anestezi yönünden hastaya gerekli yöntemleri uygulayan anestezi teknikeri, hastanın genel sağlık durumunu inceleyerek, hastanın yaşı kilosu, cinsiyeti ve sağlık durumuna göre anestezi uygular.

Hastaya anestezi uyguladıktan sonra hastanın ameliyata hazır olduğu bilgisini doktora iletir. Görevi burada bitmemekle birlikte ameliyat boyunca da hayati bulguları takip etmekle yükümlüdür.

Ameliyat esnasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşılması durumunda hastaya doktorla birlikte müdahale eder. Hastanın uyutulmasında anestezi uygulayan tekniker, ameliyat sonrası hastanın uyanmasına da nezaret eder ve hastanın sağlık durumunu kontrol altında tutar.

Anestezi teknikerliği, anestezi uzmanlığından ayrıdır. Aynı işi yapmakla birlikte sorumlulukları farklı olabilmektedir ayrıca anestezi teknikeri olabilmek için 2 yıllık anestezi bölümünden mezun olmak yeterli iken, anestezi uzmanı olabilmek için tıp fakültesinden mezun olunması ardından ise 4 yıllık anestezi uzmanlığının yapılmış olması gerekmektedir.

Anestezi uzmanlığı hekimlik mesleği olduğundan dolayı üniversite eğitimi ile birlikte uzman olabilmek için 10 yılınızı vermeniz gerekmektedir.

Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?

Anestezi teknikerliği, sağlık alanında sıklıkla tercih edilen bölümlerden biridir. Sağlık sektörünün gelişmesi bununla birlikte ameliyatlarda yeni tedavi yöntemlerinin gelişmesine paralel olarak anestezi alanında görev yapan sağlık personellerine de ihtiyaç artmaktadır.

Anestezi teknikeri olmak için yapılması gereken şey; ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin tamamlanmasının ardından 2 yıllık anestezi teknikerliği yükseköğretim programından mezun olmak gerekir. Daha önce 4 yıllık sağlık meslek liseleri bölüme direk geçiş yapabilmekteydi. Fakat şu an bölümü okumak için üniversite sınavından sayısal alanda yeterli puanın alınması gerekir.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin eğitim süresi sonunda zorunlu stajları bulunmaktadır. Eğitiminin ardından stajını da başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler anestezi teknikeri olma hakkı kazanmaktadırlar.

Özel sektörde ya da KPSS sınavından yeterli puan alarak kamuda görevlerini sürdürebilirler. Eğitim süresi boyunca Anesteziyoloji, Anatomi, Biyoloji, Fizyoloji, Özel Tedavi Yöntemleri, Farmakoloji dersleri verilmektedir.

Anestezi teknikerliği eğitiminin ardından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık hemşirelik, Acil yardım ve afet yönetimi, sağlık eğitimi, sağlık memurluğu bölümlerine geçiş yapılabilir.

Anestezi Teknikerinin Özellikleri ve Görevleri

  • Anestezi teknikerleri için düzenli bir çalışma saati yoktur. Günün her saati çalışabilmektedirler. Mesaisi bitmiş dahi olsa acil bir hasta ve ameliyat olması durumunda gece ya da hafta sonu göreve çağrılabilir. Bu nedenle tüm bu değişimlere uyum sağlayabilecek yeterlilikte olması gerekir.
  • Görevleri esnasında doktorlarla, hemşirelerle makinelerle iletişim halinde olduklarından dolayı pratik, dikkatli ve uyum içerisinde çalışmalıdırlar
  • Hastaya uyutulması için tıbbi işlem uygularlar
  • Hastanın ameliyat öncesi, ameliyat esnasında ve ameliyat sonrası genel sağlık durumunu takip ederler
  • Güler yüzlü, sabırlı, dikkatli, tedbirli, sorumluluk sahibi ve gözlerinin sağlam olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir