
Akademisyenlik
Üniversitelerin herhangi bir bölümünde alanı ile ilgili ders veren, bu konularda araştırmalar yapan, deneysel çalışmalar hazırlayan, bilimsel çalışmalar yürüten, katıldığı konferans, sempozyum ve panel gibi faaliyetler ile ilgili sonuçları öğrencilerine ve topluma aktaran kişilere akademisyen denir.
Akademisyenlik, bilimle uğraşmak, çeşitli araştırmalara öncülük etmek, kendi alanında söz sahibi olmak, hayat boyu sürecek bir öğrenme ve öğretme macerasına atılmak demektir. Akademisyenlik toplumda saygın bir yere sahiptir.
Yüksek okul kökünden türeyen akademisyen kelimesi Türkçede öğretim üyesi ya da öğretim elemanı anlamına gelmektedir. Üniversitelerde öğretmenlik yapan akademisyenler, kalan zamanlarında uzmanı oldukları alanlarda bilimsel çalışmalar yapmaktadır.

Akademisyen Nasıl Olunur?
Akademisyen olmak isteyen kişilerin ilk olarak üniversitelerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olması gerekmektedir. Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir.
Lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan adayların ise yüksek lisans eğitimi alması gerekmektedir. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen kişilerin ise yüksek lisans yapacağı üniversitenin koşullarına göre ALES ve YDS sınavlarına girmesi ve yeterli puanı alması gerekmektedir.
Sınavlardan aldığı puan ve diploma notu ile birlikte yüksek lisans eğitimine başvuru yapan adaylar mülakata girer. Mülakattan da başarılı bir şekilde geçen adaylar ise yüksek lisans eğitimine başlayabilmektedir. 2 yıllık yüksek lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan adayların ise bir sonraki aşamada 4 yıllık doktora eğitimine başlaması gerekmektedir.
Doktora şartlarını da karşılayan adaylar 4 yıllık doktora eğitimine başlar. Tüm bu eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar akademisyen olma yolunda ki başarıyı tamamlamış olur.
Akademisyenin Görevleri Nelerdir?
Üniversitelerde öğrencilere ders veren akademisyenlerin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ders içeriklerinin hazırlanması ve planlanması çalışmalarına katılmak
- Üniversitelerde ders vermek
- Sınavların programdaki tarih ve saatlerine uygun şekilde yapılmasını sağlamak
- Alanı ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak
- Öğrenci danışmanlık hizmetlerine katılmak
- Öğrencilerin bölüm ve çevreye uyum sağlamalarına yardımcı olmak
- Bilimsel makaleler yazmak
- Ülkedeki ve dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip ederek bunlar hakkında çıkarımlarda bulunarak yeni fikirler sunmak
- Kaynakların verimli, etkin ve ekonomik kullanılmasını sağlamak
- Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programları ile ilgili çalışmalara katılmak
- Kongre ve konferans gibi organizasyonlara katılarak toplumu ve akademi dünyasını bilgilendirmek
- Dekanlık ve Bölüm Başkanlığının öngördüğü toplantılara katılmak