
Ağ Mimarı Ne İş Yapar?
Kurum ve kuruluşlarda bilgisayar ağlarının planlamasını ve tasarımını gerçekleştiren kişilere ağ mimarı denir. Küçük ya da büyük işletmelerde, devlet kurumlarında görev yapan ağ mimarlarının bağlı oldukları kurumun ihtiyaçlarını iyi bir şekilde anlamaları ve iş konularında gerekli bilgi ve birikime sahip olmaları gerekir.
Ağ mimarları da kurum ve kuruluşlar açısından önemli bir iş alanı olmaktadır. Ağ mimarları bilgisayar ağlarının planlamasını yapması açısından kurum ve kuruluşlarda önemli bir yere sahiptir. Sorumlu olduğu kurumun ihtiyaçlarını düşünerek güvenli ve ölçeklenebilir bir ağ tasarımı yaparlar.

Ağ Mimarı Nasıl Olunur?
Ağ mimarı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Üniversite mezunu olan adayların mesleği icra edebilmek için gerekli donanıma sahip olması gerekmektedir.
Bazı kurumsal firmalar ise MBA ya da yüksek lisans derecesine sahip adaylara ihtiyaç duymaktadır. Özel bir sertifika programı gerektirmeyen meslek dalı için, alanınızla ilgili ve kendinizi geliştireceğiniz ek eğitimler alabilirsiniz. Bu eğitimler arasında şunlar yer almaktadır;
- Ağ Tasarımı ve Yönetimi
- Bilgi Sistemleri Yönetimi
- İnternet ve Ağ Teknolojileri
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri
- Fizik, Matematik
- Bilgisayar Yazılımı
- Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği
Bu iş alanı için birbirinden farklı şekillerde ağ mimarlarının kendilerini geliştirebilmesi mümkündür. Ağ tasarımı ve yönetimi, internet ağ ve teknolojileri alanları gibi birçok alanda ağ mimarları görev yapabilirler.
Ağ tasarımlarının firmaların ihtiyacı doğrultusunda yapılması firmaların ağ mimarlarından bekledikleri en büyük sorumluluk olmaktadır. Ağ mimarları yeterli donanımlara sahip olduklarında ağ tasarımlarını kolayca yapabilmektedirler.
Ağ Mimarının Görevleri Nelerdir?
Ağ mimarının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kurumun tüm birimlerinin birbirleri ile iletişim kurabilmesi için güvenli ve düzgün çalışan bir ağ yapısı oluşturmak
- Anahtar, modemler ve güvenlik duvarlarının ağ donanımlarını karşılaştırmak ve ihtiyaç duyulan teknolojik ürünleri satın almak
- Yerel ve geniş alan ağı ile intranet de dahil olmak üzere pek çok bilgisayar ağını tasarlamak
- Ağ mühendislerini, ağ yöneticilerini ve diğer çalışanları denetlemek
- Ağ performansını periyodik olarak test etmek ve denetlemek