
Acil Tıp Teknisyenliği
Günlük hayatta trafik kazası başta olmak üzere insanlara zarar verebilecek birçok kaza meydana gelmektedir. Kazalardan sonra ilk müdahaleyi yapan sağlık personellerine ise paramedik olarak da tanımlanan acil tıp teknisyeni denir.
Kısaca ATT olarak isimlendirilir. Herhangi bir kaza sonucu 112’nin aranmasının ardından hızlı bir şekilde hastanın bulunduğu yere intikal eder ve gerekli müdahaleleri yapar. Hayat kurtarıcı olan acil tıp teknisyenleri, hayatımızda önemli bir yer almaktadırlar. Acil tıp teknisyenleri;
- Hastayı nakle hazır hale getirecek travma stabilizasyonu yapar
- İntravenöz girişim yapar
- Oksijen uygulaması yapar
- İş organizasyonu yapar
- Endotrakeal entübasyon uygulaması yapar
- Uygun taşıma tekniklerini bilerek uygular
- Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapar
- Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlar
- Temel yaşam desteği protokollerini uygular. Bu esnada tam otomatik ve yarı otomatik ekstenal defibrilatörleri kullanır
Acil tıp teknisyenleri, özel hastanelerde, devlet ve üniversite hastanelerinde, 112 acil tıp istasyonlarında, özel tıp merkezlerinin acil servislerinde, özel ambulans servislerinde, polikliniklerde, ve yoğun bakım alanlarında çalışabilmektedirler.

Nasıl Acil Tıp Teknisyeni Olunur?
Acil tıp teknisyenliği, bir diğer adıyla paramedik yeni sayılabilecek bir meslek dalıdır. ATT olmak için yapılması gereken şey; ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin tamamlanmasının ardından 2 yıllık acil tıp teknisyenliği yükseköğretim programından mezun olmak gerekir.
Daha önce 4 yıllık sağlık meslek liseleri bölüme direk geçiş yapabilmekteydi. Fakat şu an bölümü okumak için üniversite sınavından sayısal alanda yeterli puanın alınması gerekir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin belli bir süre staj görme zorunluluğu bulunmaktadır.
Stajını da başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler acil tıp teknisyeni olma hakkı kazanmaktadırlar. Özel sektörde ya da KPSS sınavından yeterli puan alarak kamuda görevlerini sürdürebilirler. Bölümden mezun olmak başarılı bir ATT olmak için yeterli olmamakla birlikte başarılı ve iyi bir ATT olabilmenin şartları;
- İyi bir ATT’nin insanlara yardım etmeyi sevmesi gerekir.
- Dikkatli, hassas, temiz ve soğukkanlı olması gerekir.
- Acil durum anında hızlı bir şekilde karar vermesi gerekir.
- Erkek adayların boyunun en az 165 cm, Kız adayların ise boyunun en az 160 cm, adayların kilolarının ise boylarının son 2 rakamından en fazla 5 kilo fazla ya da en fazla 15 kilo az olabilir.
- Acil durum anında ekip arkadaşına kurtarma ve taşıma işlemlerinde yardımcı olurken bunu yapabilecek fizik yeterliliğe sahip olması gerekir.
- Gerekli mesleki bilgiye sahip olması ve bunu hastalara uygulaması gerekir. Herhangi yanlış müdahale de hastanın hayatı söz konusu olabilir.
- Ekip arkadaşları ile uyum içerisinde çalışabilecek yeterlilikte olması gerekir.
- ATT ‘ler açık ya da kapalı alanda, gündüz ya da gece nöbetlerinde çalışabilmektedirler. Bu nedenle tüm bu değişimlere ve farklı çalışma alanlarına uyum sağlayabilecek yeterlilikte olması gerekir.